Audi će od 2029. praviti samo električna vozila

Nakon što je prethodno najavila da će od 2026. predstavljati samo električna vozila i postepeno do do 2033. ukidati modele sa SUS motorima, nemačka kompanija Audi sada potvrđuje da će od 2029. u svim svojim fabrikama proizvoditi samo vozila sa nultom emisijom.

Takva proizvodnja već funkcioniše u Bollinger Hofeu (Nemačka) i Briselu (Belgija), a u fabrici u Ingolštatu (Nemačka) biće uvedena već sledeće godine, kada će model Q6 E-Tron početi da silazi sa proizvodnih traka, piše Autoblog.

U narednih šest godina električna vozila će početi da se izrađuju i u fabrikama u Nekarsulmu (Nemačka), San Hoze Čiapi (Meksiko) i Đeru (Mađarska), a iz kompanije poručuju da će graditi nove fabrike samo u regionima gde su potrebni dodatni proizvodni kapaciteti. U tom smislu, Audi će do kraja 2024. izgraditi novu fabriku sa kineskim partnerom FAW u Čangčunu (Kina), u kojoj će se praviti električna vozila bazirana na PPE platfotmi.

Pored toga, Audi će do sredine ove decenije širom sveta uložiti oko 500 miliona eura u obuku svojih radnika za proizvodnju električnih vozila. Kompanija je postavila ambiciozan cilj da godišnje fabričke troškove prepolovi do 2033. godine, a postizanje ovog cilja biće moguće sa više električnih modela i manje konvencionalnih.

Pojednostavljeni proizvodni proces biće implementiran već od samog početka, tako da će se Q6 E-Tron sklapati na istoj proizvodnoj traci kao i A4 i A5, zajedno sa električnim automobilima koji će u narednim godinama postepeno zameniti modele sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Audi je već nagovestio ukidanje dva modela sa konvencionalnim pogonom, saopštivši da ne namerava da obnovi A1 i Q2, nakon što aktuelne generacije završe svoj životni ciklus. Sem toga, i superautomobil R8 sa V10 pogonom odlazi u istoriju, a i sportski automobil TT je takođe spreman za penziju.

Tako će se kasnije ove decenije A8 najverovatnije transformisati u vodeći električni model, uz buduće električne automobile koji će biti oblikovani po Audijevim Sphere konceptima. S tim u vezi, naredni takav model, nazvan Activesphere, biće premijerno prikazan 26. januara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор