Na nemačkim farmama sve manje svinja

Na nemačkim farmama sve je manje svinja, potvrđuju statističari koji su u sredu saopštili da je u toj zemlji početkom novembra registrovano 21,3 miliona grla, prenosi agencija DPA.

Kako su objasnili, podaci pokazuju da je za godinu dana Nemačka ostala bez 2,4 miliona ovih domaćih životinja, što predstavlja nagli pad za više od 10 procenata. Takođe, broj svinja je samo od 2020. godine opao za skoro petinu (18,2 posto), a skoro za četvrtinu za deceniju, budući da ih je 1990. bilo oko 30,8 miliona.

Razlog za ovakvo stanje je činjenica da su mnoge nemačke farme u problemima, između ostalog i zbog skupih energenata, đubriva i stočne hrane, objasnili su statističari. S obzirom na ekonomski pritisak, broj farmi svinja je za godinu dana opao za više od 10 posto, na 16.900, dok taj minus za proteklu deceniju iznosi više od 43 posto.

Istovremeno je povećan broj velikih gazdinstava, na kojima je prosečan broj svinja porastao sa 949 na 1.259. grla. U ovakvoj situaciji i potrošnja svinjskog mesa u Nemačkoj takođe već godinama opada.

Što se tiče goveda, u Nemačkoj je broj ovih životinja ostao gotovo isti u poređenju sa poslednjim istraživanjem od 3. maja ove godine, a to je oko 11 miliona. Međutim, u slučaju krava muzara, dugotrajni trend pada se nastavlja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор