Zemaljsko osoblje Lufthanse ponovo u štrajku

Na poziv sindikata Verdi, zemaljsko osoblje aviokompanije Lufthanza erlajns (Lufhtansa Airlines) ponovo štrajkuje danas i sutra na glavnim nemačkim aerodromima, budući da u poslednjoj rundi pregovora sindikat nije uspeo da dogovori povećanje plata.

Obustava rada se odnosi samo na određene kategorije zemaljskog osoblja, pre svega na zaposlene u sektorima tehnike i obuke, pa je sindikat poručio da putnici neće biti pogođeni štrajkom.

– Ako se nastavi neodgovorno ponašanje uprave Luftanze, putnici bi uskoro mogli ponovo da budu pogođeni štrajkovima. Uprava aviokompanije to može da spreči – naveo je sindikat, a prenosi agencija Beta.

Inače, sindikat Verdi zahteva od poslovodstva kompanije veće plate za 12,5%, uz najmanje 500 eura momentalnog povećanja plata, kao i bonus na konto inflacije od 3.000 eura, s obzirom na to da je u Nemačkoj inflacija prošle godine dostigla 5,9%, nakon 6,9% inflacije u 2022. godini.

S druge strane, najnovija ponuda Luftanze radnicima je podrazumevala povećanje plata na duži vremenski period, ali nije ispunila ostale zahteve sindikata, naveli su iz Verdija i najavili da je sledeća runda pregovora zakazana za 13. i 14. mart.

Jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Luftanze, organizovan početkom februara, doveo je do potpunog poremećaja letova te aviokompanije, a oko 100.000 putnika je bilo pogođeno štrajkom. Radnici te aviokompanije i dalje smatraju da je predloženo povećanje plata nedovoljno s obzirom na rast cena počev od 2022. godine.

Nemačka nastavlja da se suočava sa talasom štrajkova koji posebno pogađaju saobraćajni sektor, ali i industriju i druge delatnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор