Lufthanza ponovo u štrajku

Članovi sindikata koji predstavlja pilote i letačko osoblje u nemačkoj nacionalnoj avio-kompaniji Lufthanza danas su započeli štrajk, s obzirom na to da im je menadžment odbio zahteve za povećanje plata.

Sindikat je optužio avio-kompaniju da nije poboljšala svoju prethodnu ponudu, ne ostavljajući pilotima drugi izbor nego da stupe u štrajk kako bi realizovali svoje zahteve, prenosi agencija Asošiejted pres.

Lufthanza je saopštila da je pilotima ponudila linearnu povišicu od 900 eura, što je povećanje od 5 procenata za starije pilote i povećanje od 18 posto za one koji su tek započeli letačku karijeru. Međutim, sindikat je zatražio povećanje od 5,5 posto ove godine i automatsko povećanje plata, uskladjeno sa inflacijom u 2023.

Pored toga, piloti zahtevaju i novi sistem plata i godišnjih odmora za koji je avio-kompanija navela da bi podigao troškove zaposlenih za oko 40 procenata, ili za oko 900 miliona eura za dve godine.

Zbog najavljenog štajka, Lufthanza je otkazala sve današnje putničke i kargo letove na svoja dva najveća čvorišta u Frankfurtu i Minhenu. U pitanju je oko 800 letova, ali će otkazivanje uticati i na mnoge putnike koji se vraćaju sa letnjih odmora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор