Srpskom tržištu nedostaje 12.000 vozača

U Srbiji je trenutno registrovan manjak 12.000 profesionalnih vozača, od čega najviše za autobuse i kamione, navode u Udruženju drumskog saobraćaja „Srbijatransport“.

Već uveliko prisutan problem mogao bi se ublažiti, kako kažu u ovom Udruženju, pre svega doslednom primenom postojećih propisa, izmenom određene zakonske regulative i donošenjem strategije razvoja ovog sektora, prenosi Radio Novi Sad.

Generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić kaže da je manjak vozača već višegodišnji problem koji se samo produbljuje, dok direktor Udruženja „Panontransport“ Mirko Vučinić smatra da je za takvu situaciju kriv neprestani odliv stanovništva, ali i izostanak sistemskog pristupa u rešavanju deficita kadrova u sektoru transporta.

– Školovanje za profesionalne vozače je skupo, ali ta profesija nudi i atraktivnu zaradu, zbog čega bi se i državi isplatilo da interveniše sa subvencijama – kaže Vučinić i dodaje da je sektor transporta u velikoj meri opterećen sivom ekonomijom, odnosno nelojalnom konkurencijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор