Vakcinacija vozača rešava zastoj na nemačkoj granici!

Na nemačkoj granici je smanjeno zadržavanje kamiona i više nema višesatnog čekanja, jer je obezbeđen veći broj punktova za testiranje, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i poručio da je vakcinacija vozača kamiona najbolje rešenje ovog problema.

Privredna komora Srbije je takav predlog već predočila Ministarstvu saobraćaja Nemačke, koje će ga, kako je dogovoreno, razmotriti sa ostalim nadležnim ministarstvima, a u PKS se nadaju pozitivnom odgovoru, prenosi portal biznis.rs.

– Na trajnijem rešavanju problema transporta robe tokom pandemije paralelno radimo i u okviru Evrokomore, koja predstavlja 20 miliona kompanija. Zalažemo se za pojednostavljenje procedura i ujednačavanje pravila unutar jedinstvenog tržišta za sve evropske kompanije, uključujući i zapadnobalkanske. Za to smo dobili i podršku Saveta Evropske unije, kroz preporuke državama članicama, a posebno Portugalije, koja trenutno predsedava EU – rekao je Čadež.

On je objasnio da je jedan od zahteva Odbora Evrokomore za jedinstveno tržište, kojim kopredsedava sa kolegom iz Finske, da sve države članice omoguće špediterima prelazak u EU, bez uslovljavanja PCR testom, uz dokaz o urađenom antigen testu, i to samo na prvoj granici.

Predsednik Privredne komore je izvestio da, pored aktivnosti usmerenih na olakšavanje funkcionisanja privrednika tokom pandemije, PKS zajedno s Komorskim investicionim forumom, koji čine regionalne komore Zapadnog Balkana, radi i na uspostavljanju zajedničkog, regionalnog tržišta bez barijera, što je suština sporazuma Mini Šengen.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор