Završena poseta Angele Merkel Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je završila posetu Beogradu i otputovala ka Tirani. Iako je u Beogradu provela nepuna 24 sata, poruke koje je za to vreme uputila tek će se analizirati, pišu mediji u Srbiji.

Nemačka kancelarka je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o raznim temama, od evropskog puta i spoljne politike, zaštite životne sredine i klimatskih promena, do dualnog obrazovanja. Neke od njenih poruka već su odjeknule u javnosti, poput onih o vladavini prava, rešenju kosovskog čvora, opasnostima koje vrebaju iz “drugih krajeva sveta” i eksploataciji srpskog litijuma.

„Razgovarali smo o reformama i otvaranju novih poglavlja u procesu pristupanja. Upravo je u oblasti pravnog sistema važno da se postigne napredak. Presednik je izneo planove i dao obećanja”, rekla je Merkelova, što Blic tumači kao potvrdu da problem sa vladavinom prava u našoj zemlji postoji, da se očekuje da se to poboljša, a da je predsednik Srbije dao garancije da će tako i biti. Nemačka kancelarka je tom prilikom istakla da je “gospodina Vučića upoznala kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već kao osobu koja pokušava da sprovede u delo to što obeća” i poručila da ohrabruje Srbiju da dalje ide ka pravnoj državi i pluralnom društvu.

Što se tiče „Kosovskog čvora“, Merkelova je rekla da će se neka pitanja rešiti na kraju procesa, da svako zna da ni sve države članice EU nisu priznale kosovsku nezavisnost, da se to pitanje mora rešiti da bi se članice EU složile sa procesom pristupanja Srbije, kao i da nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre nego što se ne reše drugi problemi. Ova poruka bi se mogla dvojako tumačiti. Na jedan način kao još puno posla koji Srbija treba da završi pre kosovskog pitanja, a na drugi kao priznavanje kosovske nezavisnosti od strane preostalih članica, što bi Uniji olakšalo trud na postizanju konačnog dogovora.

Vučić je po ovom pitanju ipak bio direktniji i jasno je stavio do znanja ono što je javnosti manje-više odavno poznato, a to je da nećemo postati članica Unije pre nego što se reši ovo pitanje.

Nemačka kancelarka je potvrdila bojazan koju Unija i inače ima kada je u pitanju odnos Zapadnog Balkana, a ponajviše Srbije, sa drugim svetskim silama, pre svega sa Rusijom i Kinom, a zbog čega Srbija često biva kritikovana od strane EU.

Kako je rekla, „imamo uticaje iz drugih područja sveta, zbog čega moramo sa naše strane imati na umu koliko je važan naš geostrateški interes i približavanje regiona Uniji”. Sa tim u vezi, baš juče je, slučajno ili namerno, najavljen dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Srbiju i potpisivanje ugovora o izgradnji auto-puta Niš-Pločnik-Priština.

Što se tiče eksploatacije litijuma u Srbiji, Merkelova je rekla da ukoliko budu realizovana bilo kakva iskopavanja tog metala, “sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, uz očuvanje životne sredine”. Pri tom je dodala da ukoliko se za to interesuje ceo svet, onda se interesuje i Nemačka, s obzirom na to da u Srbiji postoji veliki broj nemačkih investicija u oblasti autoindustrije, a je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija.

– Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vrštiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti sve države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje – poručila je nemačka kancelarka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор