Angela Merkel stiže u Beograd

made-in-germany-rs-angela-merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas će stići iz Tirane u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i najvišim srpskim zvaničnicima.

Nakon današnjeg susreta sa predsednikom vlade Srbije planirano je i zajedničko obraćanje Vučića i Merkelove medijima. Sutra će sa nemačkom kancelarkom razgovarati predsednik Nikolić, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva Srbije. Tokom posete Merkelove Beogradu na snazi će biti najviše mere bezbednosti, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako se očekuje, poseta Merkelove biće u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova, a Vučić je najavio da će biti potpisan dodatni memornadum ili čak ugovor sa nemačkom kompanijom „Kontinental“ o otvaranju novog pogona u Srbiji.

– Mislim da ćemo sa Kontinentalom potpisati dodatni memorandum o razumevanju ili čak već i ugovor o njihovom novom pogonu i dodatnom zapošljavanju ljudi u našoj zemlji – rekao je Vučić za „RTS“ i istakao da je Kontinental jedna od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija.

Pored Tirane i Beograda, Merkelova će posetiti i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva za ulazak u Evropsku uniju (EU).

– Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti izmedu tih zemalja. Pri svim teškoćama koje još uvek imamo, postoji napredak. Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim. Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće, a to je da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara, danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci i mi pritiskamo da se taj proces ubrza – rekla je Merkelova u videoporuci uoči posete Beogradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор