Zašto se Nemci najviše od svega boje Donalda Trampa?

Ovogodišnje istraživanje strahova među stanovništvom pokazuje da se građani Nemačke manje plaše pandemije i useljavanja migranata, a više ekonomskih posledica, dok je njihova najveća bojazan i dalje oličena u Donaldu Trampu, prenosi Dojče vele.

Osiguravajuće društvo R+V već 28 godina naručuje istraživanje javnog mnjenja o strahovima, a ovogodišnji rezultati iznenadili su stručnjake jer pokazuju da se Nemci boje manje nego ikada. Naime, strah od virusa je prisutan kod vrlo malog broja ispitanika, iako iz studije proizlazi da se drže pravila poput nošenja maske.

– Takozvani indeks strahova je opao sa 39 na 37, što je najmanje od početka devedesetih, od kada se sprovodi ovakvo ispitivanje. Vidimo da mnoge brige nestaju, a da ljudi imaju osećaj da su problemi savladivi i da stvari drže pod kontrolom – kaže Brigite Remštet iz osiguravajućeg društva R+V i podseća da su do pre nekoliko godina Nemce morili strahovi zbog rata, terorizma, izbeglica i ekstremizma.

Istraživanje je sprovedeno tokom juna i jula na uzorku od oko 2.400 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o najvećim strahovima u vezi sa ekonomskom, političkom situacijom i ličnim životom. Za razliku od prošlogodišnjih 35 posto, ove godine svega 32 posto Nemaca strahuje od nekog težeg oboljenja. Remštet navodi da se tek svaki treći ispitanik boji da će se on ili neko iz njegove bliže okoline zaraziti korona virusom, a samo 42 posto veruje da bi zbog globalizacije i ubuduće moglo dolaziti do pandemija ovih razmera.

Rezultati ispitivanja koji su pokazali da Nemci danas više brinu zbog gubitka blagostanja nego zaraze iznenadili su istraživače, budući da je, prema procenama nemačke vlade, recesija je pred vratima, jer se procenjuje da će se privreda ove godine smanjiti za šest procenata. Ovakve vesti se odražavaju na raspoloženje građana, kod kojih se ekonomske brige i gubitak radnog mesta još uvek nalaze pri samom vrhu lestvice strahova. Naime, strah od porasta životnih troškova iskazao je 51 procenat ispitanika.

Takođe, oko 40 posto ispitanika strahuje da bi nezaposlenost mogla da nastavi da raste, što je za 12 posto više nego prošle godine. Profesora politikologije Manfreda Šmita sa Univerziteta u Hajdelbergu ovakav rezultat ne iznenađuje, jer već godinama savetuje R+V u vezi ove studije. Prema njegovom mišljenju, strah zbog ekonomske budućnosti je povezan sa strahom od drugog talasa infekcije i bojazni da bi on mogao da izazove još dublje ekonomske rezove.

Ipak, interesantno je da se u samom vrhu lestvice strahova kod Nemaca nalazi Donald Tramp, kojeg čak 53 posto ispitanika vidi kao najveću opasnost, prisutnu među ispitanicima još od 2018. godine. Šmit kaže da svojom spoljnom politikom Tramp stalno izaziva teške međunarodne napetosti, navodeći kao primer sukob sa Kinom i stalne napade na Nemačku, uz opasku da se „SAD sve više povlače iz međunarodne saradnje“.

Osim straha od Trampa, političke teme gube na važnosti kod Nemaca kao izvori straha. Najveći pad je zabeležen kod pitanja migranata i useljavanja. Ove godine 43 posto ispitanika smatra da bi zbog daljeg useljavanja moglo doći do porasta napetosti između migranata i Nemaca, dok je prošle godine ove bojazni iskazalo 55 posto ispitanika. Uprkos utisku koji bi se mogao steći zbog anti-korona protesta, ove godine je poraslo poverenje građana u političare. Iako 40 posto ispitanika kaže da političari nisu kadri da rade svoj posao, to je najniža vrednost u ovom veku, a autori studije smatraju da je to zbog dobrog upravljanja tokom pandemije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор