Za inženjere svih struka posla u Srbiji ima uvek

U Srbiji su inženjeri svih struka sve traženiji i sve bolje plaćeni, a najveća potražnja u prošloj godini bila je za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, IT inženjerima i inženjerima elektrotehnike i građevinarstva, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu je državni fakultet sa tradicijom u obrazovanju inženjera dugom 60 godina. Nastao je iz potrebe privrede u okruženju kao odeljenje Mašinskog fakulteta iz Beograda. Danas je to samostalan fakultet koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu i na kome se izvode akreditovane akademske studije mašinstva, građevinarstva, a od prošle godine i studije inženjerstva zaštite na radu, budući da trendovi pokazuju da će potreba ovim profilom rasti usled usklađivanja zakonske ragulative sa propisima Evropske unije – poručuju iz ove visokoobrazovne institucije.

Ovakve tvrdnje potvrđuje i veliki broj ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koje je fakultet potpisao sa kompanijama u okruženju, među kojima su i LEONI i MAGNOHROM iz Kraljeva, Inmold iz Požege, Cooper Tire, Atrikod i Kromberg & Schubert iz Kruševca, kai i Siemens Mobility i MIND group iz Kragujevca.

– Da bi na vreme obezbedili najbolje inženjere, kompanije su počele sa stipendiranjem naših najboljih studenata i plaćenim studentskim praksama, jer veliki broj studenata već na četvrtoj godini studija dobija zaposlenje. Naši studenti master studija uglavnom završavaju studije uz posao – kažu na fakultetu, a prenosi agencija RINA.

Statistika pokazuje da je, prema odnosu broja prijavljenih kandidata po slobodnom radnom mestu, posle IT inženjera, najmanje prijavljenih mašinskih inženjera. Studije mašinstva na fakultetu u Kraljevu ove godine će upisati 80 budžetskih studenata, na sva tri nivoa studija, koji uključuju četvorogodišnje osnovne studije, jednogodišnje master studije i trogodišnje doktorske studije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор