Sporazum AHK i Bg Univerziteta o usavršavanju studenata

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović potpisali su juče sporazum o saradnji u oblasti stručnog usavršavanja studenata, njihovog boljeg povezivanja sa tržištem rada i promocije rada firmi, članica AHK.

Zajednička inicijativa „Modelom nemačkog poslovanja do radnog iskustva“ namenjena je studentima završnih godina osnovnih i master studija Univerziteta u Beogradu, koji žele da steknu prva radna iskustva i time povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada.

Predsednik AHK je ovom prilikom najavio da će Komora i Univerzitet u Beogradu ove godine postaviti onlajn platformu na kojoj će članovi AHK Srbije, ali i druge domaće kompanije sa nemačkim kapitalom, redovno objavljivati listu radnih pozicija otvorenih za praksu u njihovim preduzećima.

– Stručna praksa bi trebalo da bude sastavni deo nastavnog procesa na osnovnim i master studijama svih fakulteta u cilju povezivanja teorijskog i praktičnog znanja. Nije retkost da kandidati sa radnim iskustvom u traženoj oblasti dobijaju posao pre onih koji su možda i kvalifikovaniji za posao, ali samo na papiru – poručio je Zeliger i dodao da nije retkost da poslodavac, čak i ako u tom trenutku nije planirao zapošljavanje novih radnika, na kraju zaposli kandidata koji se tokom prakse pokazao kao kvalitetan i vredan.

Rektorka Beogradskog Univerziteta je istakla značaj ovog sporazuma i najavila da će preko svojih komunikacionih kanala informisati studente o portalu AHK i mogućnostima obavljanja praktikantskog staža u kompanijama.

– Univerzitet u Beogradu želi da omogući svojim studentima da steknu profesionalno iskustvo u uspešnim firmama u Srbiji, koje posluju po vodećim međunarodnim standardima. Smatramo da je to izuzetno korisno za sve strane, i za studente i za kompanije, ali i za visokoškolske ustanove koje treba da teže podizanju nivoa javno-privatnog partnerstva – poručila je Popovićeva.

U saopštenju AHK se podseća da Tehnološko-metalurški i drugi stručni fakulteti u Beogradu ima dugu saradnju sa kompanijom Hemofarm u domenu formiranja visokokvalifikovanih stručnjaka, kao i da su zahvaljujući zalaganju bivših studenata koji sada rade u Hemofarmu, dopunjeni nastavni programi deset predmeta na smeru farmaceutskog inženjerstva, a učinjeni su i značajni pomaci u domenu praktičnog rada studenata kroz podršku opremanju farmaceutske čiste sobe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор