VW zaustavio proizvodnju zbog testiranja

Nemački automobilski gigant „Volkswagen“ najavljuje da će obustaviti proizvodnju u svojoj glavnoj fabrici u Volfsburgu zbog uvođenja novih standarda u procesu testiranja vozila WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), koji će stupiti na snagu 1. septembra.

Naime, novi WLTP testovi će prikazivati podatke o emisiji štetnih gasova u realnim uslovima vožnje, za razliku od pretnodnih NEDC testova koji su prikazivali samo hipotetičke scenarije, što znači da će sada rezultati testiranja biti znatno rigorozniji po pitanju određivanja nivoa CO2.

Nov način testiranja značajno će uticati na proizvođače vozila, zbog čega je i automobilska kompanija „Porsche“ nedavno saopštila da će obustaviti prodaju nekoliko svojih modela, prenosi „b92“.

Volkswagen je spreman da u Volfsburgu potpuno obustavi proizvodnju, jer u vrlo kratkom periodu treba da testira više od 200 varijanti različitih modela svojih vozila, i da za sve njih obezbedi da emituju dozvoljene količine štetnih gasova.

U skladu sa propisima, nemačka kompanija će ubuduće praviti samo vozila koja ispunjavaju nova pravila. Problem sa novim testovima emisije gasova je i u tome što traju tri do četiri puta duže od prethodnih, što će se takođe direktno odraziti na isporuku i prodaju automobila.

Kompanija još nije saopštila koji se modeli privremeno neće proizvoditi, niti kada će fabrika ponovo dostići pun kapacitet svoje proizvodnje. Predstavnici sindikata već su kritikovali ovakvu odluku, ali se za sada nisu izjašnjavali da li će preduzeti neke mere kako bi izbegli prestanak rada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор