VW integriše veštačku inteligenciju u svoja nova vozila

Na ovogodišnjem sajmu Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu, nemačka kompanija Volkswagen je najavila da će u svoje nove automobile integrisati veštačku inteligenciju (ChatGPT), odnosno da će njihov glasovni asistent IDA sarađivati sa ChatGPT-om.

VW nije prvi koji će ovo pokušati, s obzirom na to da je i Mercedes-Benz još u junu prošle godine najavio integraciju ChatGPT-a, prenosi PC Press.

Kako objašnjavaju u VW-u, ChatGPT će biti integrisan u određenim modelima sa najnovijom generacijom sistema za zabavu, poput ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, kao i novog Tiguana, Passata i Golfa, a to će već od drugog kvartala ove godine postati „standardna funkcija“. Iako nije navedeno na kojim će se tačno tržištima pojaviti ova vozila, napominje se da se trenutno „razmatra“ opcija za američko tržište.

Folksvagen će ChatGPT koristiti kako bi unapredio postojeće sposobnosti svog glasovnog asistenta ali i ponudio neke nove mogućnosti tokom razgovora. Kako napominju, njihov asistent već može da obavlja funkcije kontrole sistema za zabavu, navigacije. Integrisanjem ChatGPT-a predviđene više interakcije u smislu dvosmerne komunikacije, upravo poput kompanija Google i Amazon koje nastoje da unaprede Google Assistant odnosno Alexu. U Volkswagenu kažu da će ChatGPT omogućiti obogaćivanje razgovora, pružanje informacija specifičnih za vozilo, razjašnjavanje pitanja i interakciju na intuitivan način.

Sve to će biti ugrađeno u automobil bez potrebe da vozač zaista nešto podešava. Naime, predviđeno je da korisnici aktiviraju glasovnog asistenta i ukoliko standardni sistem automobila ne može adekvatno da odgovori na upit, anonimno će ga poslati ChatGPT-u. U kompaniji ističu da ChatGPT ne dobija nikakve informacije o vozilu i pitanja i odgovori se odmah brišu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор