Veštačku inteligenciju koristi više od 13% nemačkih firmi

U Nemačkoj veštačku inteligenciju (AI) trenutno koristi više od 13 posto kompanija, navodi se u najnovijoj studiji minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja IFO.

U okviru ove vrste tehnologije, autonomni informatički sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji obrađuju velike količine podataka koristeći složene algoritme za brzo donošenje odluka na osnovu automatizovane analize.

Kako se precizira u izveštaju IFO, ukupno 13,3 posto nemačkih firmi koristi u svom radu AI, 9,2 posto planira da je koristi, dok 36,7 procenata kompanija još uvek razmatra takvu mogućnost, prenosi agencija Tanjug.

– Većina kompanija u Nemačkoj se trenutno interesuje za AI. Kompanije iz raznih sektora koriste AI aplikacije, kako u automobilskoj industriji, tako i u proizvodnji mašina i opreme, farmaceutskoj industriji i sektoru usluga – navela je IFO stručnjakinja za industriju Ana Volf .

Inače, AI je u Nemačkoj posebno prisutna u proizvodnji, budući da jedna od tri kompanije iz tog sektora već koristi ili planira da je koristi. Sa druge strane, oko 40 posto nemačkih kompanija nije zainteresovano za veštačku inteligenciju, a ta cifra u građevinarstvu iznosi čak 60 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор