Više od milion ljudi koristilo usluge E-trgovine

made-in-germany-rs-online-mis

U prošloj godini usluge elektronske trgovine u Srbiji je koristilo 1,16 miliona ljudi, ili 28 posto više korisnika nego tokom 2013. godine, a još veći pomaci u E-trgovini očekuju se od 1. oktobra.

Kako je naveo Sava Savić, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, od 1. oktobra ove godine, pored stranih institucija elektronskog novca poput „PayPala“, počeće sa radom i domaći servisi za bezbedno plaćanje putem Interneta. On je najavio da će puštanje novih elektronskih servisa u rad, ali i činjenica da je PayPal pre mesec dana omogućio opciju primanja novca, građanima u velikoj meri olakšati prodaju proizvoda i usluga elektronskim putem.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je dalje unapređenje E-trgovine označilo kao jedan od prioritetnih ciljeva u okviru Strategije razvoja informacionog društva u Srbiji do 2020.godine. U skladu sa tim ciljem Ministarstvo je počelo sa realizacijom projekta “Razvoj E-poslovanja” u okviru kog se kroz analizu propisa radi na utvrđivanju „uskih grla“ koja otežavaju E-trgovinu. Na osnovu ovih analiza identifikovaće se, a zatim i izmeniti sporni akti, a cilj projekta je stvaranje boljeg okruženja za elektronsko poslovanje i podizanje nivoa konkurentnosti trgovine u Srbiji – objasnio je Savić, a prenosi agencija „Tanjug“.

On je ukazao da Ministarstvo radi i na donošenju Zakona o elektronskom poslovanju, kojim će biti obezbeđeno uspostavljanje sistema za upotrebu elektronskih faktura, elektronske identifikacije, elektronskog pečata, kao i sigurne dostave i čuvanja elektronskih dokumenata.

– Sve pomenute aktivnosti usmerene su ka stvaranju pravnog okvira za pouzdanu i jednostavnu elektronsku interakciju građana, preduzeća i javnog sektora, što će svakako rezultirati većim brojem korisnika usluga on-line trgovine i on-line poslovanja uopšte – zaključio je Savić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор