Ukinuto 300 lažnih invalidskih penzija

made-in-germany-rs-penzija

Nakon što je revizijom utvrđeno da ne zaslužuju invalidske penzije, ili da su ih stekli na neregularan način, oko 300 korisnika u Srbiji ostalo je bez ovog prava.

Kako saznaje list „Blic”, ovaj broj biće i daleko veći, jer je od oko 320.000 invalidskih penzija do sada prekontrolisano tek 30.000. Protiv 16 lažnih penzionera podnete su krivične prijave i pokrenuta je procedura pred Prvim osnovnim tužilaštvom zbog sumnje da su do penzije došli zloupotrebom.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da je razlog za oduzimanje invalidskih penzija najčešće nedostatak adekvatne dokumentacije, ali se često dešava i da se prilikom pregleda utvrdi da kod takvih penzionera uopšte ne postoji invaliditet. Po navodima ovog lista, invalidske penzije u Srbiji primali su i vojni pilot koji poseduje fabriku za proizvodnju praška, vlasnici kafića i hotela, ali i navodno slepi, koji najnormalnije voze i imaju vozačke dozvole.

– Akcija revizije invalidskih penzija biće nastavljena dokle god ima invalidskih penzija, jer je to u najboljem interesu pravih invalidskih penzionera koji više neće morati da se stide zbog lažnih. Kroz reviziju na godišnjem nivou uštedeli smo 86 miliona dinara. Kako je ovaj potez trebalo da bude povučen još pre sedam godina, novac koji je potrošen na lažne invalide višestruko je veći – objašnjava ministar rada Aleksandar Vulin, i dodaje da su nove prijave za invalidske penzije mnogo bolje dokumentovane.

Po njegovim rečima, problem je i što su za to vreme mnogi od njih stekli pravo na starosnu penziju, kao što je bio slučaj sa Danicom Drašković, pa kao takvi više i ne podležu kontroli.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор