Uvećana naknada troškova pogrebnih usluga

U Srbiji će naknada troškova pogrebnih usluga biti povećana u ovoj godini i iznosiće 68.863 dinara. Naknada se isplaćuje licima koja su snosioci troškova sahrane preminulih korisnika penzije i odnosi na sve vrste korisnika penzija, saopštio je Republički fond PIO.

Od 2020. godine, iznos naknade troškova pogrebnih usluga usklađuje se na isti način kao i penzije. Prošle godine ona je iznosila 56.858 dinara, što je oko 12.000 manje u odnosu na aktuelno povećanje, prenosi kurir.

Za isplatu ove naknade potrebno je da snosioc troškova sahrane priloži Fondu PIO original računa i fiskalni isečak. Račun bi trebalo da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i umrlog korisnika, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV-a. Pored računa, potrebno je dostaviti i broj tekućeg računa snosioca troškova, na koji će naknada biti uplaćena.

Sudeći prema cenama navedenim na sajtu JKP „Pogrebne usluge“, prosečni trošak sahrane iznosi nešto više od 107.700 dinara i uključuju naknadu sahrane, što iznosi oko 38.870 dinara, kao i troškove pogrebne opreme, što je oko 68.863 dinara.

U šire troškove sahrane ubraja se i grobno mesto koje košta 19.500 dinara, cena sanduka je u rasponu od 10.000 do 500.000 dinara, dok krst košta oko 3.000 dinara. Ukoliko se pokojnik kremira, potrebna je urna koja košta od 8.000 dinara pa naviše.

Kada se sve to uzme u obzir, naknada od strane PIO fonda može da pokrije oko dve trećine troškova jedne sharane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор