TE „Nikola Tesla“ četvrta u Evropi po emisiji CO2

Obrenovačka Termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) četvrta je elektrana u Evropi po najvećim količinama emitovanog ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu, pokazuju podaci Međunarodne organizacije Climate Trace.

Sa čak 16,98 miliona tona ispuštenog CO2 u 2022. godini, TENT se može porediti sa termoelektranama u znatno većim ekonomijama poput Ruske, Poljske i Nemačke. Na 33. mestu liste najvećih emitera CO2 u Evropi nalazi se i Termoelektrana „Kostolac“, sa 5.59 miliona tona ispuštenog CO2 u 2022.

Ispred TENT-a nalaze se samo termoelektrane Belhatov i Kozjenjice u Poljskoj, i Nojrat u Nemačkoj. Pored njih, veći emiteri od TENT-a su i ruske elektrane Reftinskaja i Surgut-2 (koja je i druga najveća elektrana na prirodni gas na svetu), ali koje ue geografski u azijskom delu Rusije, piše portal Klima101.

Nemačka termoelektrana Nojrat je već bila pred zatvaranjem u proleće 2022. godine, nastavila je sa radom zbog energetske krize, a konačno će biti zatvorena u martu ove godine. I Poljska planira da zatvori svoje najveće termoelektrane do 2036. godine, pa ukoliko TE „Nikola Tesla“ nastavi po starom u narednim godinama, mogla bi postati najveći emiter ugljen-dioksida na starom kontinentu.

Inače, baza Climate Trace zasnovana je na satelitskim merenjima i nudi visok nivo preciznosti u mapiranju konkretnih izvora zagađenja sa lokacija širom sveta. Pored besplatne, globalne mape satelitski merenih emisija, Climate Trace sadrži i detaljne baze podataka, kao i alate za pregled, analizu i poređenje pojedinačnih zemalja, industrija, pa čak i kompanija.

Na globalnom nivou, TENT nalazi se na 52. mestu svetskih elektrana po emisijama CO2, što je izrazito visoko, budući da se u bazi nalazi preko 8.000 osmatranih postrojenja, među kojima se najveći svetski emiteri nalaze, pored Rusije, u Kini, Tajvanu, Indiji i Južnoj Koreji.

Prema podacima Climate Trace-a, proizvodnja struje u Srbiji je u 2022. bila odgovorna za gotovo tri četvrtine ukupnih emisija ugljen-dioksida na nivou cele ekonomije (oko 25 miliona tona CO2 od ukupno 35 miliona tona).

Posle TENT-a i Kostolca, na listi najvećih emitera CO2 u Srbiji su smederevska železara u vlasništvu HBIS grupe, termoelektrane Kolubara i Morava, cementare u Popovcu i Beočinu, aerodrom „Nikola Tesla“, kao i urbani centri Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор