Završena modernizacija TE Nikola Tesla B

Elektroprivreda Srbije (EPS) uspešno je završila projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u termoelektrani „Nikola Tesla B“, vredan oko 35 miliona švajcarskih franaka, realizovan na osnovu bilateralnog sporazuma vlada Švajcarske i Srbije.

U projektu kojim je značajno unapređen rad jednog od najvećih proizvođača struje u Srbiji, EPS je učestvovao sa oko 24 miliona švajcarskih franaka, dok je donacija Vlade Šavajcarske, od oko 11 miliona švajcarskih franaka, uspešno realizovana preko Sekretarijata za ekonomske poslove.

Isporučiocu opreme za termoelektranu, nemačkoj kompaniji „Siemens“, uručen je sertifikat o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje bloka B2, čime je ozvaničen završetak projekta, prenosi „eKapija“.

Generalni direktor kompanije „Simens Srbija“ Udo Ajhlinger podsetio je da je Simens prisutan u Srbiji već 130 godina i da doprinosi razvoju srpske privrede. On je istakao da je ponosan na to što je još jedan projekat uspešno realizovan u Srbi u saradnji sa Simensom dodajući da će ta kompanija ostati posvećena uspesnsoj saradnji sa EPS-om.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad elektrane sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine. Projekat modernizacije realizovan je u dve faze sa po tri paketa, u okviru radova na kapitalnom remontu bloka B1 u 2012. godini i bloka B2 u 2016. godini.

Nakon završetka remonta bloka B2, u novembru prošle godine, projekat je prošao probni rad i garancijska ispitivanja, čime je dokazano da je postigao ciljeve. Unapređenje sistema nadzora i upravljanja i ostali radovi u okviru remonta povećali su snagu blokova TENT B za ukupno 60 megavata, tako da oba bloka sada imaju snagu od po 650 megavata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор