Galeria Kaufhof podnela zahtev za stečaj

Poznati nemački lanac robnih kuća „Galeria Karstadt Kaufhof“ podneo je zahtev za stečaj, usled propasti vlasnika, austrijske grupacije Signa, a u situaciji jačanja krize na evropskom tržištu nekretnina.

Naime, Signa je trenutno najveća žrtva krize na evropskom tržištu nekretnina, a zahtev za stečaj je podnela krajem novembra zbog, kako su naveli, podignutih kamatnih stopa u Eurozoni i visokih troškova gradnje.

Samo nekoliko dana ranije Evropska centralna banka (ECB) је upozorila da bi povećane kamatne stope i slabija profitabilnost sektora komercijalnih nekretnina u narednim godinama mogli da dovedu u pitanje povrat kredita, što bi izložilo banke daljem riziku.

Inače, cene komercijalnih nekretnina u Evropi padaju zbog slabe ekonomije i visokih kamatnih stopa i izazov su za profitabilnost i poslovni model sektora, zaključila je ECB u izveštaju o finansijskoj stabilnosti sektora.

Stečaj Signe uzdrmao je i nemački lanac robnih kuća s obzirom na to da više nije mogao da računa na najavljenih 200 miliona eura, te je objavio stečaj po treći put u poslednjih nekoliko godina. Uzrok bankrota u 2021. bila je pandemija, a 2022. inflacija i skok troškova energije.

„Insolventnost brojnih kompanija u grupi Signa čini velike štete Galeriji“, stoji u saopštenju trgovinskog lanca, a prenosi seebiz.

Signa grupacija obuhvata oko 1.000 kompanija, a u njenom portfoliu su brojne komercijalne nekretnine u Nemačkoj i Austriji, kao i svetski poznate nekretnine kao što su “ Selfridgs“ robna kuća u Londonu ili „Chrysler“ neboder u Njujorku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор