Modni lanac Geri Veber spasen od propasti

Posrnuli nemački modni lanac Geri Veber uspeo je da se spasi od propasti, dobivši zeleno svetlo za restrukturiranje poslovanja, poručuju iz kompanije.

„Plan restrukturiranja Gerry Weber International AG postao je pravno obvezujući i može se sprovesti“, navodi se u saopštenju, a prenosi Feniks magazin.

Između ostalog, planirano je i potpuno smanjenje kapitala, čime će deoničari ostati bez naknade, što znači da će svako ko je imao deonice ove kompanije ostati praznih ruku, jer su one potpuno izgubile vrednost.

Novi deoničar Geri Vebera, odnosno investitor koji ga je spasio je deoničko društvo GWI Holding sa sedištem u Luksemburgu, kojem je sud u Esenu krajem oktobra odobrio plan restrukturiranja, dogovoren još u avgustu.

– Sada Gerry Weber Group možemo da vratimo na solidnu finansijsku osnovu – izjavio je finansijski direktor kompanije Florijan Frank.

Inače, Geri Veber je u junu najavio da će zatvoriti većinu svojih prodavnica u Nemačkoj. Prema navodima kompanije, do sada je preostalo 50 od nekada 171 prodavnice i prodajnog mesta u Nemačkoj, a maloprodaja u Austriji je takođe prekinuta.

Robna marka Geri Veber postoji od 1986. godine, a prodavala je „modu u modernom klasičnom mejnstrimu“ u 54 zemlje. Pored ovog brenda, kompanija je od  1989. imala i marku Taifun. Početkom 2019. Gerry Weber je već jednom morao da podnese zahtev za bankrot, a tada su ga preuzeli britanski investitori i spasili ga.

Gerry Weber nije jedini modni lanac u Nemačkoj koji je trenutno u velikim problemima. U ovoj godini zahtev za stečaj su, između mnogih drugih, podneli i modna kompanija Hallhuber, prodavac cipela Reno i gigant odeće Peek & Cloppenburg, a dosta loše stoji i grupa robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор