U Nemačkoj stanovi pojeftinili, a najam poskupeo

U Nemačkoj su kuće, stanovi i poslovni prostor ove godine značajno pojeftinili u prodaji, ali je stambeni i poslovni prostor za iznajmljivanje opet poskupeo, navodi se u izveštaju udruženja domaćih hipotekarnih banaka VDP.

Stambene nekretnine na prodaju su u trećem tromesečju pojeftinile u odnosu na prethodni kvartal za prosečnih 1,9 posto i za 6,3 posto međugodišnje, navodi VDP u najnovijem izveštaju. Inače, cene su u drugom kvartalu ove godine pale za čak 10 posto međugodišnje i najviše od 2000. godine.

VDP okuplja najvažnije finansijske institucije u Nemačkoj, poput Dojče banke, Komercbanke, pokrajinske državne banke i velike štedionice. VDP Indeks cena nekretnina zasniva se na transakcijama više od 700 banaka i precizniji je od analiza baziranih na oglasima, jer su te cene podložne promeni pri pregovorima prodavca i kupca.

Prema mišljenju ovog udruženja, novi podaci za peti uzastopni kvartal recesije ukazuju da će stabilizacija tržišta stanbenih nekretnina trajiti duže nego što se očekivalo, a isto važi za poslovni prostor. Oni ekonomisti pad cena pripisuju slabijoj tražnji koja je posledica kupcima obeshrabrujuće skupljeg finansiranja i naduvanih troškova gradnje.

U sedam najvećih nemačkih gradova nekretnine su pojeftinile uprkos oskudnoj ponudi, i to za 1,3 posto kvatalno i 5,7 posto međugodišnje, a najviše u Frankfurtu (9,1%) i najmanje u Berlinu (4,7) posto.

Manjak stambenog prostora u Nemačkoj reflektuje se na tržište iznajmljivanja, gde su cene u trećem kvartalu bile za oko 5,8 iznad prošlogodišnjih. Komentarišući takvu situaciju Tolkmit kaže da sve izraženiji manjak stambenog prostora i ogromna tražnja podgrevaju cene zakupa.

Međutim, zabeležen je posebno oštar pad cena komercijalnih nekretnina koje su u trećem kvartalu pojeftinile međugodišnje za 10,6 posto, što je prvi put od 2009. da je poslovni prostor više pojeftinio od stambenog.

Cene na tom tržištu potiskuju trend rada od kuće, dok objekti maloprodaje gube na atraktivnosti zbog rasta onlajn trgovine i recesije potrošnje pod pritiskom inflacije, piše agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор