Izmenjeni propisi za podstanare u Nemačkoj

Za sve one koji žive u iznajmljenim stanovima u Nemačkoj od ove godine važe nova pravila koja se tiču rasta troškova, pre svega usled nedostatka stanova na tržištu, ali i zbog novog energetskog zakona.

Naime, nemačka vlada je planirala da gradi 400.000 novih stanova godišnje, od kojih bi 100.000 bilo namenjeno socijalnim kategorijama građana. Međutim, tokom 2022. nije izgrađeno ni 300.000 stanova, a samo 22.545 socijalnih, da bi do oktobra 2023. godine bila odobrena izgradnja tek 218.100 novih stanova u celoj zemlji.

Za ovakav zaostatak više je razloga, među kojima su nedostatak kadra u vlasti, birokratija, porast troškova izgradnje i kamata. U takvoj situaciji životni prostor u mnogim regijama je postao još poželjniji, a samim tim i skuplji, piše Fenix magazin.

Ove godine će na snagu stupiti i novi Zakon o energetici u zgradama, koji propisuje da zajmodavci mogu preneti troškove zamene ili renoviranja sistema grejanja na svoje stanare. Pored toga, vlada je, da bi usporila rast cena energije zbog rata u Ukrajini, smanjila na 7% stopu PDV-a na energiju za domaćinstva, ali će ona u 2024. ponovno porasti na uobičajenih 19%.

U Nemačkoj će porasti i naknade za korišćenje električne mreže, koje se prebacuju na krajnjeg potrošača. Cena ugljen-dioksida proizvedenog iz nafte i gasa porašće sa 30 na 45 eura, a poskupeće i električna i toplotna energija, čak i ako korisnik ne promeni snabdevača, podsećaju nemački mediji.

Prema zakonu, od 1. juna naknada za kablovsku televiziju više neće moći da se prenosi na stanare, pa će mnogi stanodavci morati da raskinu ugovor sa kablovskim operaterom, a potom ili da se odreknu kablovske televizije ili da potpišu interni ugovor sa stanarima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор