Od 2024. u Nemačkoj dva nova poreza i rezanje troškova

Od sledeće godine nemački građani će zbog rasta poreza morati da plaćaju više cene goriva i gasa, navode nemački mediji, a prenosi Feniks magazin.

Naime, upravo je zbog bužeta za 2024. došlo do sukoba između kancelara Olafa Šolca, vicekancelara Roberta Habeka i ministra finansija Kristjana Lindnera. Na poslednjem sastanku, trio je ipak rešio nesuglasice, pa je Šolc izjavio kako je štednja neophodna, te je javnost upoznata sa planovima za brojne rezove i uštede.

Najvažnija od tih mera odnosi se na gorivo i grejanje, koji će od nove godine biti znatno skuplji za sve građane. Porez na ugljen-dioksid će porasti daleko više od planiranog, sa sadašnjih 35 eura po toni na 45 eura, a iduće godine još za 10 eura, što je ukupno 55 eura po toni, navode nemački mediji.

To će za potrošače značiti da više cene CO2 podrazumevaju i skuplju svakodnevicu. Na primer, zbog povećanih troškova prevoza, značajno će poskupeti i avionski letovi. Rezanje troškova će se odraziti i na električne automobile, jer se sufinansiranje njihove kupovine završava ranije od planiranog. Zbog budžetske krize do 2027. će biti srezani i troškovi za projekte zaštite klime i energetske transformacije, vredni 45 milijardi eura.

Opozicija oštro napada ovakve odluke i kresanja budžeta od strane vladajućih stranaka. Glavni zvaničnik CSU-a Martin Huber je izjavio da se naspram svega pokazalo da ruralna područja i potrošači „moraju da plate za haos koji je nastao zbog njih“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор