Puma će dresove praviti od tekstilnog otpada

Nemački sportski gigant Puma najavljuje da će fudbalske dresove i njihove replike, uključujući i one za Euro i Copa America turnire, od sledeće godine praviti od RE:FIBRE recikliranih materijala, umesto od klasično proizvedenog poliestera iz recikliranih plastičnih boca.

Naime, od 2024. godine nemački proizvođač sportske opreme će reciklirani poliester u svim dresovima fudbalskih klubova i federacija zameniti inovativnim RE:FIBRE materijalom koji se pravi od stare odeće i otpada iz fabrika.

Ovaj pilot projekat Puma je lansirala 2022. godine i od tada proizvodi reciklirane dresove za fudbalske klubove koje sponzoriše, a tehnologiju je koristila i za kreiranje replika dresova Švajcarske i Maroka na ženskom Svetskom prvenstvu.

U kompaniji kažu da RE:FIBRE proces koristi bilo koji poliester materijal bilo koje boje tekstila i tvrde da takva proizvodnja pomaže u smanjenju tekstilnog otpada, zbog čega predstavlja dugoročno rešenje za recikliranje, prenosi eKapija.

Četvorostepeni proces počinje sakupljanjem i sortiranjem materijala, zatim se prelazi na sečenje i mešanje, a potom na topljenje sečenog poliestera i čišćenje od prethodnih boja hemijskim procesom recikliranja. Tokom topljenja, novoproizvedeni polimeri se spremaju za povezivanje u novi RE:FIBRE materijal koji se ponovo može reciklirati. Kako kažu, 95% materijala dolazi iz tekstilnog otpada i drugih korišćenih materijala napravljenih od poliestera.

– Naša želja je da 100% poliestera dolazi iz tekstilnog otpada. Akumulacija tekstilnog otpada na deponijama predstavlja ekološki rizik. Preispitivanje načina proizvodnje i prelazak na cirkularni poslovni model jedan je od glavnih prioriteta naše strategije održivosti – rekla je glavna direktorka nabavke An Lor Dekur.

U procesu proizvodnje učestvuju i sami potrošači koji mogu ostaviti svoju staru odeću od poliestera bilo kog brenda na odabranim mestima u prodavnicama pojedinih fudbalskih klubova. Inače, Puma planira da do 2025. godine poveća na 75% ukupnu upotrebu recikliranog poliestera u svojim proizvodima od odeće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор