Azil u Nemačkoj prošle godine tražilo oko 350.000 ljudi

Zahtev za azil u Nemačkoj prošle godine je podnelo 351.915 migranata, što u odnosu na 2022. predstavlja povećanje od 51,1 posto, navodi nemačka Savezna kancelarija za migracije i izbeglice, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Kako se precizira, najveći broj zahteva podneli su državljani Sirije (104.561), Turske (62.624), i Avganistana (53.582). Ovi brojevi i dalje su daleko ispod onih iz 2015/2016. godine, kada je više od milion migranata ušlo u Nemačku, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Britanska novinska agencija podseća da su migracije postale veliki politički problem za vladu i jedna od najvažnijih tema u Nemačkoj. S tim u vezi, i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je pod ogromnim pritiskom opozicije da zaustavi migracione trendove, je izjavio da u Nemačku dolazi previše migranata.

Inače, Šolc i lideri 16 nemačkih pokrajina su se krajem prošle godine dogovorili o novim i strožim merama za suzbijanje velikog priliva migranata, koje podrazumevaju ubrzavanje procedura u vezi sa zahtevima za azil, ograničenje beneficija za tražioce azila i veću finansijsku pomoć od strane savezne vlade za pokrajine i lokalne zajednice koje se suočavaju sa najezdom migranata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор