Kako ostvariti novi popust za električnu energiju?

Tokom predstojeće grejne sezone domaćinstva u Srbiji moći će da ostvare popuste na utrošak električne energije, u iznosu od 15 do 30 posto, ukoliko budu trošili manje kilovata nego istog meseca prethodne godine, odlučila je Vlada Srbije.

Popusti će se domaćinstvima obračunavati za struju potrošenu od 1. oktobra 2022. do kraja marta 2023, što pokriva grejnu sezonu. Međutim, struja je u Srbiji poskupela za 8,3 posto počev od septembarskih računa, a tokom leta je povećana i taksa za povlašćene snabdevače strujom.

– Struja je, tako, ukupno poskupela 11,5 posto. Verujem da država popustima pokušava da ublaži ova poskupljenja barem psihološki, kao i da utiče na ljude koji ne moraju da se greju na struju da pređu na neki drugi izvor zagrevanja – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača Beograda za BBC.

Što se popusta tiče, domaćinstva koja ove zime potroše od 5 do 20 posto struje manje, ostvariće popust od 15 posto, oni koji potroše između 20 i 30 posto manje, dobiće 20 posto popusta, a ukoliko potrošnju umanje za više od 30 posto imaće pravo na 30 posto popusta. Inače, račun se i sada može smanjiti korišćenjem već postojećeg popusta, jer svi oni koji struju plate do 28. dana u mesecu, ostvaruju popust od 5 posto na cenu potrošenih kilovata.

– Za onoga koji troši 2.000 kilovat-sati, ukoliko bi smanjio potrošnju za nekih deset posto, ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili nekih 28 posto računa. Ako bi to smanjenje bilo do 30 posto i više od toga, ušteda bi bila na nivou nekih 11.000 ili 12.000 dinara ili 55 posto računa – objasnio je za RTS Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Prema podacima EPS-a, prošle zime domaćinstva su prosečno trošila 401 kilovat-sat električne energije mesečno. Po toj računici, prosečan platiša koji smanji račun za deset posto, uz manju potrošnju i plaćanje u roku, platiće račun za oko 980 dinara manje nego prošle godine, što ukupno iznosi oko 21 posto manje.

Naime, iako je za novi popust bitna samo potrošnja kilovata, iznos će biti umanjen za celokupni račun u kome su i druge stavke poput obračunske snage ili troška garantovanog snabdevača, koje ne zavise od toga koliko se struje potrošilo. Novi popust neće uticati samo na cenu takse za javni medijski servis.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор