Uskraćena dozvola za pomoć avio-kompaniji

Sud Evropske unije je poništio u sredu odobrenje Evropske komisije Nemačkoj da posrnuloj aviokompaniji Kondor isplati milione eura pomoći.

„Komisija nije trebalo da odobri pomoć za restrukturiranje bez pokretanja postupka formalne istrage“, navodi se u saopštenju glavnog suda EU, a prenosi agencija DPA.

Evropska komisija je 2021. godine dala Nemačkoj odobrenje da sa 321 milion eura pomogne restrukturiranje aviokompanije nakon bankrota njene matične kompanije Tomas Kuk.

Iako propisi EU nalažu da se državna pomoć privredi ne može dati bez odobrenja Komisije, konkurentski avioprevoznik Rajaner je uložio prigovor, ukazavši na izostanak svih uslova za dodelu pomoći Kondoru, što je sud podržao.

Prema oceni suda, Komisija je trebalo da proveri je li država paketom pomoći preuzela i „razumno učešće u budućoj dobiti Kondora“, odnosno da li će takva pomoć narušiti konkurentnost na tržištu.

Međutim, sud je istovremeno ocenio i da Rajaner nije dokazao da je njegova konkurentnost narušena.

Evropska komisija sada ima nešto više od dva meseca da na presudu uloži žalbu Sudu pravde, kao najvišoj pravosudnoj instanci Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор