Uniper traži da ponovo bude privatizovan

Menadžment nemačkog energetskog koncerna Uniper, kog je prošle godine, usred energetske krize, država nacionalizovala, sada ceni da je došlo vreme da što pre ponovo privatizuje.

– Cilj nam je da se Uniper, kao samostalno preduzeće, što brže ponovo vrati u pretežno privatne ruke. Taj cilj je jedan od „ključnih“ putokaza u strategiji koncerna – izjavila je finansijski rukovodilac Juta Denges na skupštini preduzećau sredu i poručila da će sledećih meseci predstaviti ideje za vlasničku transformaciju, prenosi agencija DPA.

Dengesova je podsetila i na obavezu Nemačke prema Evropskoj uniji da do kraja 2023. svoj udeo u Uniperu smanji na 25 posto kapitala plus jedna akcija. Ona je istakla da je kao direktorka nemačke finansijske agencije učestvovala u spasavanju mnogih preduzeća i uverila se da je posle uspešne stabilizacije moguć put u samostalnost.

– To će uspeti i Uniperu. Spremni smo da, posle stabilizacije, dobro provedemo koncern kroz tu fazu i doprinesemo da se vrati na put uspeha. To uključuje i da se naše preduzeće osposobi da funkcioniše na tržištu kapitala i da se saveznoj državi pruži prilika da Uniper vrati u privatne ruke – kazala je Dengesova.

Inače, Uniper je upao u probleme nakon što je Rusija prošlog leta prvo smanjila, a potom i potpuno prekinula isporuke gasa. Cene gasa su tada višestruko porasle, pa je Uniper ovaj energent morao da kupuje od drugih snabdevača i tako realizuje ugovore sa firmama kojima ga je distribuirao, upadajući u ogromne gubitke.

Gigantski distributer energije, koji je ranije mnogo zavisio od Rusije, energijom snabdeva više od 100 nemačkih komunalnih preduzeća i velikih kompanija i centralni je igrač kada je u pitanju snabdevanje Nemačke prirodnim gasom.

Bankrot Unipera bi najverovatnije izazvao domino-efekat koji bi se prelio na kupce. Spasavanje ove za državu vitalne kompanije koštalo je više desetina milijardi eura, a paket pomoći je uključivao dokapitalizaciju od osam milijardi eura i kupovinu akcija Unipera. Na taj način, nemačka vlada je u tom procesu postala vlasnik oko 99 posto akcija Unipera.

Evropska komisija je sredinom decembra dozvolila Nemačkoj da nacionalizuje Uniper.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор