Uklanja se opasni otpad sa dve najrizičnije lokacije u Srbiji

U Srbiji je u okviru 32 industrijska postrojenja otkriveno rizično zagađenje usled lagerovanja opasnog otpada. Njih 14 je označeno kao prioritet, a prve dve takve lokacije sa kojih počinje uklanjanje su loznička hemijska industrija „Viskoza“ i šabačka „Zorka obojena metalurgija“, javljaju Večernje novosti.

Kako je ustanovljeno u okviru projekta UN Environment GEF, u pitanju su preduzeća koja su uglavnom u državnom vlasništvu i u stečaju. Rezultati dvogodišnjeg ispitivanja, u kojem su učestvovale i državne institucije za zaštitu životne sredine iz Italije, pokazuju da je najviši stepen zagađenja prisutan i u hemijskoj industriji „Župa AD“ u Kruševcu i u fabrici obojenih metala FOM u Prokuplju.

Prema rečima Luke Demikelija, direktora Italijanskog instituta za životnu sredinu i istraživanje, koji je učestvovao u ovom projektu, u interesu Srbije je da upravljanje i tretman opasnog otpada što pre približi nivou evropskih zemalja, a u skladu sa vrlo strogim kriterijumima koji se odnose kako na državni, tako i na privatni sektor.

On je dodao da je veoma značajno da se Srbija pridruži EU kako bi mogla da koristi mehanizme za brže i efikasnije rešavanje ekoloških problema, istakavši da su zagađenje, otpad i plastika gorući problemi svuda u svetu i da je u borbi protiv zagađivača životne sredine jedino rešenje saradnja među državama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор