Udvostručena prodaja sredstava za samoodbranu

made-in-germany-rs-suzavac-sprej

U Nemačkoj je u prvoj polovini ove godine naglo porasla prodaja gasnih pištolja i sprejeva za samoodbranu, piše “Dojče vele” uz komentar da građani Nemačke posle nemilih događaja u novogodišnjoj noći, očigledno strahuju za svoju sigurnost.

U prvoj polovini 2016. godine broj izdanih takozvanih malih dozvola za oružje, koje građani moraju da imaju ukoliko nose sredstva za samoodbranu, poput gasnih pištolja i sprejeva sa suzavcem, porastao je u Nemačkoj za 49 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pozivajući se na informacije iz nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, list “Velt am Zontag” navodi da je do 30. juna ove godine u Nemačkoj izdato 402.000 “malih dozvola” za nošenje oružja, dok je u istom razdoblju 2015. izdato svega 269.899.

Po rečima predsednika sindikata policajaca Rajnera Venda, ovakav trend je potpuno očekivan.

– Građani strahuju od terorizma i kriminala i ne daju se razuveriti statistikama i uveravanjima da opasnost nije porasla. Oni žele makar da imaju osećaj da sami nešto čine za svoju sigurnost, kada je već država zakazala – smatra Vend.

Nagli porast prodaje sredstava za samoodbranu u prvim mesecima ove godine posebno je zabeležen upravo u Kelnu i susednom Leverkuzenu, što se tumači kao posledica migrantskog divljanja tokom novogodišnje noći u Kelnu.

Mala dozvola za nošenje gasnih pištolja i sprejeva sa suzavcem ili biberom, uvedena je 2002. godine nakon masakra u nekoliko nemačkih škola. Za samu kupovinu ovakvih sredstva za samoodbranu nije potrebna nikakva dozvola, već samo ukoliko se ona nose u javnosti.

Političarka hrvatskog porekla, bivša policajka, a sada poslanica stranke Zelenih u Bundestagu Irene Mihalić, zatražila je pooštravanje zakona o prodaji sredstava za samoobranu, tražeći da se i kupovina uslovi posedovanjem dozvole. Ona se založila i za stroži odnos prema takozvanom dekorativnom oružju. Radi se o pravom oružju koje je manjim prepravkama pretvoreno u dekorativno oružje, ali koje se lako ponovo može učiniti ubojitim. Upravo takvim pištoljem je i počinjen masakr u Minhenu pre desetak dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Normalno je ako vas neko napadne da se branite,ali samo u krajnjem slucaju upotrebiti sprej. Ako se prijavi napad a niko vas nestiti verovatno cete se braniti… Moje misljenje je da svaki pojedinac treba da bude informisan da je verbalni napad krivicno delo ali mnogi to neznaju. Mnogi nisu upoznati ni sa mobingom. Delio sam sobu sa muslimanom, u toku njuhovog praznika spavaju danju a kuvaju nocu tako da nisam mogao nocima da spavam. Razgovarao je tel. posle 24h.tako me je uznemiravao. Na moj poziv policija mi je rekla da je to njegova soba i da moze da radi sta hoce. Jednom je i fizicki krenuo na mene. Pozvao sam policiju, sve se zavrsilo razgovorom. Ako osoba prijavi da je neko uznemirva, to znaci da joj je potrebna pomoc…ali ako je nedobije mora sama da se brani pa makar i sprejom.

Оставите одговор