U razvoj vinskog turizma u negotinskom kraju 7 mil. €

Prilikom posete Borskom okrugu i kompleksu vinskih podruma „Rogljevačke pimnice“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u razvoj vinske industrije i unapređenje turističke ponude u negotinskom kraju biti uloženo do 7 miliona eura.

– Dogovorili smo da uložimo između 5 i 7 miliona eura u kraj između Rajačkih i Rogljevskih pimnica, kako bi se mesta spojila putem u dužini od osam kolimetara, uredila odmorišta, napravio vinski i vinogradarski muzej. Deo potrebnog novca će biti obezbeđen za 10 dana, a deo za dva meseca – rekao je Vučić i dodao da je cilj da se ovaj deo Srbije pretvori u specijalnu turističku destinaciju u koju će biti uložen ogroman novac kako bi se sačuvali ljudi.

On je ukazao da vinska industrija konstantno raste i istakao da u Srbiji postoji četiri ili pet krajeva sa dobrom zemljom i pogodnim klimatskim uslovima za gajenje vinove loze, a da je kraj oko Negotina jedan od njih. Pri tom je naglasio da proizvodnja piva i viskija svuda u svetu pada, pa i u Srbiji, dok vinska industrija konstantno raste.

Vučić je lokalnim vinarima poručio da je država uložila 60 miliona dinara u komasaciju, odnosno u ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela u četiri opštinska dela, kako bi se vinarima omogućilo da rade, da imaju više vinograda i veću proizvodnju, prenosi agencija Tanjug.

Rogljevačke pimnice su kompleks rustičnih kamenih vinskih podruma, u kojima posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćih specijaliteta. Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj je danas urušen, tako da kompleks sada čini 150 podruma, od čega su 22 aktivna. U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone, a neke od njih su preuređene i za smeštaj gostiju.

Pored Rogljevačkih, Negotinske pimnice čine i Rajačke, Štubičke i Smedovačke. Nema tačnih podataka kada su izgrađene prve pimnice. Na nekima je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор