U Nemačkoj raste broj pretplatnika na digitalna izdanja

made-in-germany-rs-bild-online

Nemačka digitalna izdanja glasila „Bild“ i „Welt“ po prvi put su objavila podatke o broju svojih pretplatnika koristeći novu „IVW“ proceduru za plaćene sadržaje („IVW“ je nemački Audit Bureau of Circulation). Prvi listinzi odnose se na podatke iz maja 2014. godine i pokazuju solidan rast pretplatnika za oba izdanja. Po njima „Bild“ ima 200.571, a „Welt“ 52.672 digitalnih pretplatnika, „personalmag.rs“.

Tim povodom direktor „Bild“ grupe kaže da su rezultati ohrabrujući i da pokazuju da ipak postoji publika koja je spremna da plati za novinski sadržaj, iako je preko interneta mnogo toga dostupno i besplatno.

Direktor „Welt“ grupe smatra da budućnost plaćenog sadržaja pre svega zavisi od uredničkih tema, kampanja, saradnje, ali i da mu je velika prednost što pretplata može da se otkaže na mesečnom nivou.

Specifičnost „IVW“ listinga jeste u tome što on isključuje primerke koji nisu vezani za poznate sajtove za kupovinu izdanja (npr. Amazone Kindle), ali uključuje test primerke (tzv. trials period pretplate) za koje se plaća.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор