U Nemačkoj privedene desetine građevinaca iz Srbije i BiH

Pripadnici nemačke Carine danas su sproveli nekoliko racija na gradilištima širom zemlje kako bi proverili status radnika i tom prilikom pronašli na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Gruzije.

Jedna od većih inspekcijskih akcija sprovedena je u Diseldorfu na gradilištu u ulici Vanhajmer, nedaleko od aerodroma, gde je privedeno 19 radnika angažovanih „na crno“, najviše iz BiH, prenose Nezavisne.

Prema rečima Majkla Valka, potparola glavne carinske kancelarije u Dizeldorfu, do sada nikada nisu našli ovoliki broj neprijavljenih radnika koji ilegalno borave u Nemačkoj. On je naveo i da je tokom današnje kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobegne i sakrije se između paleta na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Pripadnici Carine danas su kontrolisali i veliko gradilište na bivšem američkom skladištu u Giesenu, u saveznoj pokrajini Hesen. gde je 29 radnika takođe privedeno. Pored toga, bilo je još devet privođenja nakon izvršene kontrole u Fuldi i Kaselu.

– Svojom predanošću, Carina želi da pokaže da se rad na crno ne isplati – poručila je povodom današnjih hapšenja Stefani Auersvald, potparolka Carine u Giesenu.

Kako Carina navodi u svom saopštenju za javnost, 200 ljudi iz oko 60 kompanija danas je kontrolisano, a najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih ukupno 29, koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Nemačkoj. Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, isto kao i protiv poslodavca.

Inače, Carina je saopštila i da je cilj današnjih racija bio kontrola poštovanja propisa o minimalnim radnim satnicama, tokom koje su naišli na daleko veći problem rada „na crno“, prenosi Oslobođenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор