U Nemačkoj opet poskupeli stanovi

U nemačkoj stanogradnji radovi su u februaru ponovo poskupeli, iako je tempo rasta cena ponovo usporio, saopštio je u sredu Savezni zavod za statistiku (Destatis), a prenosi agencija DPA.

Naime, opšta cena gradnje konvencionalnih stambenih zgrada bila je u februaru za 2,8 posto veća u poređenju sa onom od pre godinu dana. Pri prethodnom preseku, u novembru je međugodišnja stopa poskupljenja iznosila 4,3 posto, a u avgustu 6,4 posto. Od novembra 2023. do februara ove godine, cena građevinskih radova je porasla za 1,2 posto.

Cena radova u stanogradnji se kretala različito od oblasti do oblasti. Građevinski radovi jedva da su poskupeli, za 0,4 posto, dok su betonski radovi za 12 meseci pojeftinili za 2,1 procenat. Takođe, unutrašnji radovi na zidovima i drvenariji su pojeftinili za 1,4 posto, ali su krovni radovi i iskop poskupeli za 3 i 4,8 posto.

Sem toga, i završni radovi su znatno poskupeli za 4,7 posto, stolarski radovi su skuplji za 3,5%, a najviše je poskupela ugradnja grejnih sistema i sistema za grejanje vode, za čak 6,9 posto.

Inače, u Nemačkoj su radovi u stanogradnji dramatično poskupeli nakon ruskog napada na Ukrajinu pre nešto više od dve godine. U tom periodu tempo poskupljenja je išao i do 15 posto, a usporavanje je počelo tokom prošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор