U Srbiji počela registracija e-trotineta

U Srbiji je počela registracija električnih trotineta, koja će trajati do 15. juna, što je propisan uslov da bi ova vozila mogla da učestvuju u saobraćaju. Izmenama zakona, trotineti su prepoznati u zakonodavstvu kao legalna vozila na putu.

Inače, trotineti se vode kao laka električna motorna vozila sa najmanje dva točka i mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, a čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa ne prelazi 35 kilograma, navodi RTS.

Ovakva vozila će će moći da se koriste u saobraćaju samo ako ispune zakonske uslove i uz propisanu nalepnicu. Za izdavanje ove nalepnice potrebno je popuniti obrazac zahteva, predati potrebnu dokumentaciju i uplatiti 2.060 dinara. Tehnička dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta, a uz nju je potrebno priložiti i očitanu ličnu kartu za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, izjavu propisanu pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060 dinara.

– Svi oni koji nemaju dokumentaciju treba da se obrate uvozncima, dilerima i distributerima od kojih su pribavili vozilo. Ukoliko nisu uspeli da pribave potrenu dokumentaciju formiran je kol centar i mejl adresa na koji građani mogu da se obrate sa dodatnim pitanjima – navodi Milan Milojević iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima čiji se spisak nalazi na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs, a koji obuhvata 80 gradova i opština, odnodno preko 150 predajnih mesta AMSS-a.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve vozače lakih električnih vozila da poštuju saobraćajne propise, uvek koriste zaštitnu kacigu i nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор