U Nemačkoj cveta industrija kanabisa

Od kako u Nemačkoj svako sme da uzgaja kanabis za ličnu upotrebu, i od kako je olakšana upotreba te biljke u medicinske svrhe, Nemci kupuju i seme i opremu za gajenje, a razne firme gledaju da od svega toga profitiraju.

Naime, Nemačka je u aprilu delimično legalizovala kanabis, pa sada odrasli mogu da uzgajaju do tri biljke kanabisa za ličnu upotrebu, dok oni koji žele legalno da nabave drogu, mogu se od 1. jula učlaniti u klubove za uzgoj kanabisa – neprofitne zadruge koje smeju da uzgajaju i distribuiraju kanabis svojim članovima pod strogim uslovima, piše Dojče vele.

Nemački dobavljač hortikulturnih proizvoda Kompo iz Minhena, koji zapošljava oko hiljadu ljudi širom Evrope, jedna je od kompanija koja je lansirala potpuno novu liniju proizvoda namenjenih uzgajivačima kanabisa i čija prodaja daleko premašuje očekivanja. Menadžer ove firme kaže kako očekuju da će se prodaja još više povećati u narednoj godini.

Zbog pravnih nejasnoća oko prodaje semena kanabisa u Nemačkoj, mnogi se obraćaju stranim bankama semena kao što je Royal Queen Seeds, sa sedištem u Barseloni. Predsednik kompanije Šai Ramsahai kaže da su prvog dana legalizacije primili iz Nemačke 10.231 narudžbinu, ali da se posle ogromne početne potražnje situacija stabilizovala i da sada primaju oko 3.000 do 4.000 narudžbina dnevno. Kako navodi, u aprilu je onlajn poslovanje Royal Queen Seedsa poraslo za trista posto, a ukupni onlajn prihod dostigao je šest miliona eura.

Delimična legalizacija znači da kanabis više nije klasifikovan kao narkotik, što pacijentima olakšava da ga dobiju na recept. Nemačka industrija medicinskog kanabisa ima puno potencijala i mogla bi zabeležiti još jači rast, s obzirom na procenjenu bazu od preko 200.000 pacijenata, kažu u firmi za analizu tržišta Prohibition Partners.

Nemačka komercijalna proizvodnja medicinskog kanabisa do sada je bila strogo regulisana, sa ograničenom kvotom proizvodnje, ali se i to sada promenilo. „Izdavaće se nove dozvole za domaću proizvodnju i distribuciju, čime će se liberalizovati tržište, povećati konkurencija i ojačati industrija“, navodi se u jednom članku stručnog medicinskog časopisa Lanset.

Demecan je farmaceutska kompanija iz Drezdena, koja je trenutno jedina licencirana za uzgoj medicinskog kanabisa u Nemačkoj. Prema rečima njihovog portparola, nakon ukidanja kvote planiraju da povećaju proizvodnju sa godišnjih 600 kilograma kanabisa na dve tone.

Predsednik udruženja uzgajivača kanabisa Dirk Hajteprim kaže da je Nemačka u poslednjih nekoliko godina doživela u medicinskom sektoru brzi razvoj startup-firmi i da je sada evidentno povećano interesovanje kompanija iz SAD, Kanade i Evrope za investiranje u Nemačkoj.

– Ipak ne treba padati u euforiju. Mnoge kompanije su naučile lekciju iz Kanade, koja je legalizovala marihuanu 2018. godine, i gde su se, zbog preterivanja u pogledu mogućih prihoda, očekivanja od industrijskog rasta raspršila kao mehur od sapunice – podseća Hajteprim i poručuje da nerado daje procene s obzirom na mnoge nejasnoće i neizvesnosti, ali da ipak misli da postoji ogroman potencijal za zaradu od nekoliko milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор