Nemačka liberalizovala propise o kanabisu

Vlada Nemačke juče je odobrila plan liberalizacije propisa o kanabisu, čime je učinila prvi korak ka dekriminalizaciji posedovanja ograničene količine ovog opijata i omogućavanju članovima „kanabis kluba“ da marihuanu kupuju i koriste u rekreativne svrhe, javlja agencija Asošiejted pres.

Nacrt, koji je usvojila vlada, sada mora da odobri i parlament, a ministarstvo zdravlja najavljuje da će stupiti na snagu do kraja godine. Prema nacrtu, kojeg je nedavno obznanio ministar zdravlja Karl Lauterbah, u rekreativne svrhe biće legalizovano posedovanje, ili kupovina do 25 grama kanabisa dnevno, odnosno kupovina do 50 grama mesečno. Mlađi od 21 godine moći će da kupe najviše 30 grama mesečno, a pojedinci će moći sami da uzgajaju najviše do tri biljke.

Građanima starijim od 18 godina biće dozvoljeno da se pridruže neprofitnim „kanabis klubovima“, od kojih će svaki moći da ima najviše 500 članova. Klubovi će moći da uzgajaju kanabis za lične potrebe svojih članova, a članstvo u više klubova će biti zabranjeno. Troškovi klubova će se pokrivati od članarina čija će visina zavisiti od količine kanabisa koju članovi koriste.

Nemački zvaničnici se nadaju da će na ovaj način uspeti da suzbiju crno tržište, zaštite potrošače od kontaminiranih proizvoda i smanje kriminal povezan sa narkoticima. S tim u vezi, Lauterbah je ranije izjavio: „Mi ne stvaramo problem. Mi pokušavamo da rešimo problem“, ali se opozicija desnog centra ne slaže i tvrdi da vlada nastavlja sa legalizacijom rizičnog narkotika uprkos evropskim pravnim preprekama i mišljenju stručnjaka. Takođe, Organizacija nemačkih sudija je ocenila da će plan verovatno povećati, a ne smanjiti teret na pravosudni sistem i da bi čak mogla povećati potražnju za kanabisom na crnom tržištu.

Nakon što novi zakon stupi na snagu, u odabranim regionima će započeti petogodišnje testiranje regulisanih komercijalnih lanaca snabdevanja kanabisom, a potom i naučna procena. Inače, nemačka vlada je, nakon razgovora sa institucijama EU, odustala od ranije planirane prodaje kanabisa u licenciranim prodavnicama širom zemlje. Lauterbah je objasnio da Nemačka ne želi da kopira model susedne Holandije, koja kombinuje dekriminalizaciju sa malo regulisanja tržišta, navodeći da Nemačka želi da bude primer za Evropu.

Inače, u Holadniji je dozvoljena prodaja i konzumacija malih količina kanabisa u kofi-šopovima, ali je i dalje nelegalna proizvodnja i prodaja velikih količina neophodnih za snabdevanje tih prodavnica. U Švajcarskoj su vlasti prošle godine odobrile pilot projekat koji omogućava da nekoliko stotina ljudi u Bazelu u apotekama kupuje kanabis u rekreativne svrhe. Češka vlada radi na planu sličnom nemačkom, koji bi omogućio prodaju i rekreativnu upotrebu kanabisa, danski glavni grad Kopenhagen je predložio legalizaciju marihuane ali je parlament to odbio, dok Francuska ima stroga pravila i ne planira da ih ublaži.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор