Nemačka ipak neće izdvajati 2% BDP-a za NATO

Vlada Nemačke je odlučila da se pravno ne obaveže da će finansirati NATO sa najmanje dva posto svog BDP-a godišnje, prenela je agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor u vladi.

Ova klauzula izbrisana je iz nacrta zakona o finansiranju, koji je juče usvojio kabinet kancelara Olafa Šolca, navodi agencija i dodaje da to znači da će Nemačka nastaviti sa dosadašnjom politikom da izdvaja za NATO dva posto BDP-a u proseku tokom pet godina.

Poslednjih godina saveznici u NATO alijansi su kritikovali Nemačku da ne troši dovoljno za odbranu. Na udaru ovakvih kritika NATO zvaničnika poslednjih godina je i Holandija koja takođe ne uspeva da izdvoji dva posto svog BDP-a za NATO.

Naime, holandski Tajms juče je preneo da Holandija najverovatnije ponovo neće uspeti da ispuni standarde NATO-a za finansiranje odbrane, odnosno da u 2024. godini neće obezbediti najmanje dva posto BDP-a za odbranu.

Inače, na nedavno održanom samitu NATO alijanse u Litvaniji, zemlje čalnice su se složile da će standard od dva posto BDP-a biti „apsolutni minimum“ za potrošnju na odbranu počev već od sledeće godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор