Nemačka gradi prvi od tri kopnena gasna terminala

Nemačka je u Štadeu kod Hamburga u petak počela sa gradnjom prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa, javlja agencija DPA.

Postrojenje bi trebalo da počne sa radom 2027. godine, koštaće oko milijardu eura, a gradi ga konzorcijum od nekoliko privatnih preduzeća.

Ekološke organizacije su osudile ovaj projekat jer, kako smatraju, ugrožava klimatske ciljeve.

Premijer pokrajine Donja Saksonija Štefan Vajl je rekao da ga raduje, „što Nemačka upravo u sferi snabdevanja energijom pokazuje da može tako brzo, samo treba uraditi“.

Kopneni gasni terminal će iz Štadea voditi i ka Češkoj, čiji je energetski concern CEZ već naručio isporuku prvih količina.

Početku radova je prisustvovao i češki ministar industrije Jozef Sikela, koji je ocenio kako je svaki kubik gasa koji njegova zemlja ne mora da uvozi iz Rusije „korak u pravcu slabljenja ruskog uticaja u Evropi“.

Inače, kopneni terminali bi, dugoročno, trebalo da zamene plutajuće terminale u Nemačkoj. Pored ovog u Štadea, planirana je izgradnja još dva, u Vilhelmshafenu i Brunsbitelu.

Nemačka se dugo godina oslanjala na uvoz ruskog gasa, ali je zbog rata u Ukrajini hitno izradila alternativni plan okrenuvši se ka drugim izvorima snabdevanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор