U Leskovcu otvorena najveća fabrika suplemenata za pčele

U Leskovcu je počela sa radom najveća u Srbiji fabrika suplemenata za pčelarstvo kompanije Api trade, u kojoj će se na prostoru veličine oko 700 kvadratnih metara proizvoditi satne osnove, tečna i čvrsta hrana i zaštitna sredstva za pčele,

Srbija trenutno ima najveću izvoznu cenu meda u svetu, koja iznosu 7 eura po kilogramu, a naš med je svuda tražen, s obzirom na veoma dobar kvalitet, Prema rečima vlasnika firme Api trade, Zvonimira Vasića, njegova kompanija već 20 godina posluje u Leskovcu i ima i svoje pčele koje skupljaju polen i med na obroncima planine Kukavica. Kako kaže, sa povećanjem broja košnica i posao raste, a potražnja za njihovim proizvodima je sve veća, zbog čega su proizvodnju preselili u hale nekadašnjeg Proletera.

– Do sada smo suplemente proizvodili u Neveninoj fabrici, ali tamo nismo imali uslove koji se traže za izvoz. Sada je tržište sve zahtevnije, zbog čega ćemo proizvodnju suplemenata za prihranu i ojačavanje pčela, vitaminskih preparata i probiotika povećati u novoj fabrici za 100% – kaže Vasić.

Api trade izvozi hranu za pčele i vosak u zemlje regiona i Evropsku uniju, najviše u Hrvatsku, Severnu Makedoniju, na Kosovo i Metohiju, u Albaniju i Rumuniju. Njihovi proizvodni prostori moraju da ispune određene standarde, na osnovu čega im Uprava za veterinu i međunarodne komisije dodeljuju veterinarski broj.

– Iako se suplementi za pčele proizvode na još dve lokacije u Srbiji, reč je o manjem obimu. Problem je, međutim, predstavlja nesertifikovana proizvodnja i prodaja na crno. Oglasi su puni takvih proizvoda smućkanih u podrumima – napominje Vasić, a prenosi eKapija.

Ipak, na crnom tržištu se ne može naći ono što Api trade nudi, a to je jedni domaći preparat za zaštitu od varoe, pčelinjeg krpelja, izrađen na bazi beta kiseline i hmelja. U saradnji sa Hemijskim fakultetom, ova kompanija je napravila i dobar timol gel za ishranu pčela, a zastupnici su i poznate japansko-nemačke fabrike Emro čiji probiotik za pčele distribuiraju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор