Trstenička domačinstva opremljena sa 1.750 kanti za reciklažu

JKSP „Komstan” iz Trstenika je za trstenička individualna domaćinstva nabavilo od kompanije „Ekostar pak“ 1.750 kanti za PET, ALU i kartonsku ambalažu, čija je isporuka već započela u centru grada.

– Lokalne samouprave igraju primarnu ulogu u stvaranju zajednica koje odgovorno upravljaju otpadom. Stoga je jedna od naših strategija uspostavljanje dobrog mehanizma saradnje sa lokalnim samoupravama kroz saradnju sa javno komunalnim preduzećima kojima je ova delatnost poverena. Uz stručne savete i kontinuirano ulaganje u infrastrukturu ustupanjem opreme, olakšavamo javno komunalnim preduzećima proces sakupljanja i selekcije ambalažnog otpada – istakla je direktorka Ekostar paka Bojana Perić..

Ekostar pak sa JKSP Komstan iz Trstenika sarađuje već duži niz godina. Kako kažu u tom preduzeću, u Trsteniku je zabeležen veoma dobar odziv građana po pitanju razdvajanja ambalaže od plastike, prenosi b92.

– Ovom javno komunalnom preduzeću smo u prethodnom periodu obezbedili 30 kontejnera za PET ambalažu i presu za baliranje. Ove godine smo proširili saradnju, pa smo obezbedili 32 kante za Osnovne škole za primarnu selekciju ambalažnog otpada, a sada im ustupamo 1.750 kanti za Papir, PET i Limenke, kao i 7.200 kesa za otpad, jer JKP Komstan uskoro pokreće projekt sakupljanja otpada od strane privrednih subjekata i iz HoReCa objekata – rekla je Perićeva.

Prema njenim rečima, Ekostar pak aktivno podržava lokalne samouprave u odgovornom upravljanju otpadom i ovo je samo jedna od saradnji koju su uspostavili tokom ove godine.

– Sarađujemo sa 25 Javno komunalnih preduzeća za koja su kreirana posebna rešenja shodno potrebama jedinica lokalne samouprave, infrastrukture i kapaciteta sa kojima raspolažu. Podršku pružamo kroz ulaganja u kontejnere za separaciju otpada, zvona za staklo, kante za individualna domaćinstva i ugostiteljske objekte, vozila za sakupljanje ambalažnog otpada, prese, viljuškare kao i drugu dodatnu opremu neophodnu da se uspostavi ili dodatno razvije proces sakupljanja ambalažnog otpada – objasnila je direktorka Ekostar paka.

S obzirom na to da je razvoj infrastrukture nerazdvojiv od edukacije građana, ova kompania aktivno radi i na podizanju svesti društva o samoj reciklaži.

– Uz pomoć JKSP „Komstan“, ove godine smo realizovali projekat Eko škole u Trsteniku, koji podrazumeva održavanje edukativnih radionica u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, uz postavku opreme za separaciju otpada, sa idejom da najmlađi nauče pravilno da razvrstavaju otpad. Projekat smo pokrenuli prošle godine u nekoliko gradova u Srbiji, radionice smo do sada održali u 40 škola, a više hiljada dece je prošlo kroz program edukacije – istakla je Perićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор