Nemačka kompanija PWO SEE stiže u Preljinu

U industrijsku zonu u Preljini stiže još jedna nemačka investicija u okviru koje se kompanija PWO SEE, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, sprema da za nekoliko meseci započne izgradnju fabrike.

– Potreban im je veći broj visokoobrazovnih kadrova, a Čačak u saradnji sa Tehničkim fakultetom, Srednjom Tehničkom i Mašinsko-saobraćajnom školom zaista to može da im obezbedi, pa je potpisan Memorandum o razumevanju. Očekuje se da za nekoliko meseci krene gradnja, u prvoj fazi na 15.000 metara kvadratnih, a u završnoj fazi će se prostirati na 60.000 kvadrata – izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović za agenciju RINA.

U pripremu za početak proizvodnje nemačka kompanija će uložiti 88 miliona eura i zaposliti oko 500 radnika. Osim za poznate automobilske kompanije, PWO SEE bavi se i proizvodnjom delova za nemački BOSCH, zapošljavaju preko 3.000 ljudi, a njihova najveća tržišta su zemlje Evropske Unije, Kina i Meksiko.

– U zgradi nekadašnje Jugobanke, koja je sada u vlasništvu Grada Čačka, opremljen je prostor od nekih 300 kvadrata, gde će u prvom periodu biti inženjeri koji će se tu pripremati za obavljanje svojih poslovnih zadataka, njih oko 20, a potom će preći u novoizgrađenu fabriku. Blagovremeno će biti objavljen konkurs i za ostala radna mesta – najavio je Todorović.

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva privrede dala saglasnost za zaključivanje ugovora sa PWO SEE, koji je planirala da svoje proizvodne pogone, osim u Preljini, izgradi i u Kragujevcu, navodi novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор