Tisa postaje deo plovnog koridora Rajna – Dunav

made-in-germany-rs-reka07

Vlade Srbije i Mađarske potpisale su danas u Nišu novi sporazum o plovidbi rekom Tisom, koji će uz niže takse, otvoriti tu reku za brodove svih zemalja. Tisa će na taj način postati međunarodna plovna reka i deo evropskog plovnog koridora Rajna – Dunav.

– Od ovog sporazuma očekujemo povećanje obima rečnog transporta Tisom, povećanje pretovara u luci Senta, kao i veće prihode od lučkih naknada – izjavila je nakon potpisivanja sporazuma ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, prenosi agencija „Beta“.

Prema trenutno važećem sporazumu Srbije i Mađarske, potpisanom pre više od 60 godina, reka Tisa je otvorena za slobodnu plovidbu srpskih i mađarskih brodova, dok brodovi svih drugih zemalja moraju da plaćaju visoke takse.

U takvim tranzitnim uslovima strane kompanije koje robu prevoze rekama nisu imale interes da koriste Tisu, zbog čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije pokrenulo inicijativu za obnovu sporazuma između dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор