Tenis servira Nemcima otpatke umesto mesa

U Nemačkoj je izbio veliki skandal jer mediji tvrde da najveća domaća kompanija za obradu i proizvodnju mesnih proizvoda Tenis taji da koristi mehanički odvojeno meso za proizvodnju svojih kobasica.

Naime, mehanički odvojeno meso se presuje od životinjskih trupova ili grubo naseckanih kostiju sa ostacima mesa, čime se dobija kašasta i pre svega jeftina masa. Međutim, zakon propisuje da proizvođač to mora posebno da naznači na proizvodu, a to ovde nije bio slučaj, piše Fenix magazin.

Konkretne dokaze pružili su laboratorijski testovi univerzitetskog profesora Bremerhafena Stefana Vitkea, urađeni za Špigl i NDR koji su na analizu dostavili ukupno 30 uzoraka kobasica od mesa živine različitih proizvođača. Rezultati su pokazali da je devet uzoraka, uključujući i četiri organska proizvoda od kobasica, napravljeno od mehanički odvojenog mesa. Ipak, u deset analiziranih hladno sečenih uzoraka fileta, svinjskih filea ili pečenog mesa nije potvrđeno da je bilo korišćeno mehanički odvojeno meso.

Inače, profesor Vitke je razvio novu metodu za otkrivanje mehanički odvojenog mesa u proizvodima od kobasica, što je pre bilo skoro nemoguće. Prema ovoj metodi, pet od devet proizvoda koji su sadržali mehanički odvojeno meso napravila je Zur Milen grupa (Zur Mühlen Group), koja pripada Tenisovom Holdingu.

I dva proizvoda istočno-vestfalskog proizvođača “Franca Viltmana” i po jedan proizvod kompanija “Vizenhof” i “Meklenburger Landpute GmbH” takođe su bili među dokazanim slučajevima. Ovi proizvodi su se prodavali pod markama kao što su “Gutfrid”, “Edeka Bio”, “Reve Bio” ili “Reve Beste Val”. Upotreba mehanički odvojenog mesa živine nije zabranjena u Nemačkoj, ali nigde ne postoji posebna oznaka za ovu vrstu mesnih proizvoda.

Portparoli tri Tenisove kompanije (uključujući “Gutfrid”) odbacili su optužbe. Oni su istakli da nigde u proizvodnji ne koriste “separisano meso”, jer ga ne upotrebljavaju zbog kvaliteta i poručuju da sumnjaju u Vitkeov postupak ispitivanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор