Nemcima se ne isplati da gaje šećernu repu

Nemački proizvođači šećerne repe i tamošnje fabrike šećera trenutno su pod velikim pritiskom zbog ukidanja fiksnih kvota u EU i drastičnog pada pada cene šećera, što je nateralo čak 20 posto poljoprivrednika da odustane od uzgoja ove biljne kulture.

Naime, tržište repe je na velikoj prekretnici, prvenstveno zbog ukidanja fiksnih kvota u Evropskoj uniji, što se odrazilo na poljoprivrednike i fabrike koji su morali da opstanu u konkurentnom međunarodnom okruženju. Liberalizacija evropskog tržišta je uticala i na cene šećera, koje su naglo pale na istorijski minimum od oko 312 eura po toni. Pad cena je stavio fabrike i proizvođače repe u tešku ekonomsku situaciju zbog koje se firme zatvaraju jer više nisu profitabilne, a mnogi uzgajivači odustaju od ove biljke.

– Situacija je dramatična. Borimo se sa znatnim narušavanjem tržišne konkurencije u Evropi, gde niz zemalja daje uzgajivačima repe podsticaje za svaki hektar, pa da se u EU 30% površina za ovu kulturu subvencioniše na takav način. Ali to nije slučaj i u Nemačkoj. Takvu praksu ne možemo da dostignemo, pa se u zemljama u kojima se ne daju podsticaji površine pod repom smanjuju – kaže Herman Šmic, generalni direktor kompanije Pfeifer & Langen iz Kelna koja je zatvorila svoju fabriku u Rumuniji i smanjila obim rada fabrike za pakovanje u Elsdorfu.

Ovakva situacija je primorala kompaniju Südzucker da ugasin na stotine radnih mesta, dok je kompanija Nordzucker zabeležila u protekloj finansijskoj godini milionski gubitak, prenosi Agroklub.

Za uzgajivače repe u Nemačkoj je sušno letno 2018. godine bilo veoma teško, iako je šećerna repa izdržljiva kultura, a uz to im je dozvoljeno da koriste manje količine pesticida nego drugi evropski proizvođači. Preparati na bazi neonikotinoida, koji su zabranjeni u celoj EU, ipak su u nekim državama članicama odobreni zbog hitnosti, što znatno narušava konkurenciju između država i njihovih šećerana.

Nemačka je, međutim, odabrala da ne dozvoli upotrebu pesticida i nedavno je kritikovala Francusku što ponovo želi da uvede ova hemijska sredstva. Naime, francuski poljoprivrednici tvrde da nema efikasnije alternative u suzbijanju lisnih vaši koje prenose viruse i uzrokuju gubitke od 30 do 50 procenata od ukupnog prinosa. I prema mišljenju Helmuta Blekvena iz Ekonomskog udruženja proizvođača šećera (WVZ), zabrana neonikotinoida je neopravdana, jer je opasnost za korisne insekte izuzetno mala, zbog čega smatra da zabrana ima više „političku“ nego tehničku pozadinu.

Evropske cene šećera pale su na istorijski minimum od 312 eura po toni, dok su se cene u Nemačkoj nedavno vratile na nivo od nešto manje od 380 eura. Razlog za ovakve promene verovatno treba tražiti u korekciji rasta proizvodnje u Brazilu, koji je prognozu za proizvodnju šećera u ovoj godini povećao za 11 posto, na 39,3 miliona tona, u odnosu na procenu od 35,3 miliona tona iz maja i ukupnu proizvodnju u prethodnoj tržišnoj godini od 29,8 miliona tona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор