Nemačka automobilska industrija na prekretnici

Nemačke vlasti i proizvođači automobila sve se više okreću ekologiji, digitalizaciji i autonomnoj vožnji u nameri da se vodeća grana industrije, u kojoj radi blizu milion građana, postavi na sasvim nove temelje.

Bavarski premijer Markus Zeder kaže da blagostanje Bavarske i Nemačke u velikoj meri zavisi od automobila. Njegova Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja vlada Bavarskom i učestvuje u Saveznoj vladi, tražila je da se državne subvencije za kupce električnih automobila isplaćuju i za kupovinu automobila sa klasičnim motorima, kako bi se podstakla potrošnja.

Međutim, iako su u Nemačkoj auto-placevi prepuni automobila sa klasičnim motorima, Zederova ideja nije naišla na oduševljenje, a on kaže da njegove kolege na vodećim funkcijama još uvek ne shvataju koliko je situacija ozbiljna, prenosi Dojče vele.

Inače, ove subvencije su u sklopu paketa ekonomske pomoći za ublažavanje posledica krize izazvane virusnom pandemijom, povećane na najviše 9.000 eura po automobilu koji košta do 40.000 eura. Od te sume, dve trećine namiruje država, a jednu trećinu proizvođač.

Na takozvanom „automobilskom samitu“, održanom u utorak, ideja iz Bavarske nije pomenuta ni u završnom dokumentu, jer se subvencionisanju klasičnih motora protive Socijaldemokrate koje su takođe deo vlade Angele Merkel. Na sastanku su učestvovali i kancelarka Merkel, neki ministri, premijeri automobilskih pokrajina – Bavarske (sedište BMW-a), Donje Saksonije (Volkswagen) i Baden-Virtemberga (Dijmler), kao i šefovi iz autoindustrije i sindikalci, ali ništa konkretno nije dogovoreno.

A ono što je dogovoreno je da radne grupe ispitaju gde država treba da pomogne automobilskoj branši kako bi se na vreme spremila za budućnost saobraćaja, sa električnim automobilima, autonomnom vožnjom i proizvodnjom baterija, kao i kako se može sprečiti bankrot dobavljača u doba pandemijske krize.

U Nemačkoj oko 800.000 ljudi radi u proizvodnji automobila i delova koji su i najjači izvozni adut ove zemlje, sa oko 17 posto udela u ukupnom izvozu roba. U avgustu je u Nemačkoj novoregistrovano čak 20 posto automobila manje nego u istom mesecu prošle godine. Korona virus je samo deo ovog problema, budući da je već godinama glavna tema kako pripremiti automobilsku industriju na tektonske promene i sačuvati ugled nemačkih marki na svetskom tržištu.

Cilj i vlasti i proizvođača je da Nemačka preuzme vodeću ulogu u autonomnoj vožnji bez vozača, a u pripremi je i zakon koji bi Nemačkoj omogućio da najdalje za dve godine postane prva država na čijoj se celoj teritoriji teretna vozila kreću samostalno. Raspravlja se i o jačanju mreže stanica za punjenje električnih vozila, a i udruženje vozača ADAC se žali da svaki operater različito naplaćuje struju za automobile, pa bi i tu valjalo doći do zajedničkog sistema.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор