Subotica traži zakupce za 2.000 hektara

made-in-germany-rs-njiva-sa-kucom

Grad Subotica raspisao je javni poziv za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine oko 2.000 hektara, a izbor zakupaca odrediće se putem licitacije.

Po rečima člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu, Šimona Ostrogonca, gotovo polovina zemljišne površine, koja će biti ponuđena, predstavlja peskovito tlo u zaštićenom području. Takozvano “crkveno zemljište” koje je sporno, biće u ovoj ponudi delimično izuzeto iz javnog nadmetanja, jer su na snazi privremene mere zabrane raspolaganja, prenosi agencija „Tanjug“.

– Na zemljištu koje koristi Subotička biskupija i dalje je na snazi privremena mera zabrane raspolaganja, dok je u slučaju pravoslavne crkve većina parcela pod privremenom zabranom, osim jedne za koju očekujemo da će do licitacije, takođe, biti izdata privremena mera zabrane. Verovatno je da će sva crkvena zemlja biti izuzeta iz javnog nadmetanja, odnosno zemljište sve tri crkvene zajednice, i to sudskom odlukom – objasnio je Ostrogonac.

Po njegovim rečima, takozvano “crkevno zemljište”, ili zemljište dodeljeno crkvama do momenta okončanja restitucije, već godinama predstavlja problem u relacijama crkve – lokalna samouprava – poljoprivrednici – sudovi – ministarstvo.

Javna nadmetanja će biti organizovana 12. i 13. oktobra, a prosečna početna cena za izdavanje zemljišta iznosiće 31.500 dinara godišnje po hektaru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор