Beograd ukinuo noćnu zabranu prodaje alkohola

made-in-germany-rs-alkohol

U Beogradu će tokom noći ponovo moći da se kupuju alkoholna pića, pivo i pirotehnička sredstava, jer je gradska Skupština odlučila da ukine ovu zabranu.

Gradski odbornici usvojili su izmene odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine u Beogradu, kojima je predviđeno brisanje člana 11, a koji se odnosio na zabranu prodaje alkoholnih pića i pirotehnike u periodu od 22 do 6 sati ujutru. Ova odluka će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u službenom listu Grada Beograda, prenosi „N1“.

Zamenica gradskog sekretara za privredu Maja Bajagić objasnila je da zabrana prodaje alkohola do sada nije dala očekivane rezultate, kao i da je, po podacima Unije poslodavaca Srbije, zbog uvođenja ove zabrane promet u Beogradu opao za 30 procenata, a zaposlenost za 9,9 posto.

– Na osnovu istraživanja Privredne komore Beograda, mera zabrane je kao efekat imala ukidanje 300 radnih mesta, odnosno, posao je izgubila “treća smena” – rekla je Bajagić obrazlažući odluku o ukidanju zabrane.

Odbornik Demokratske stranke (DS) Zoran Alimpić kritikovao je skidanje zabrane, obrazlažući da ta zabrana jeste bila nepopularna i kontroverzna mera, koja je izazvala nezadovoljstvo mladih ljudi, ali da postoje ozbiljni razlozi zbog kojih je bila uvedena. Po njegovim rečima, ovakve mere redovno se primenjuju u velikim evropskim gradovima, kao i da je rezultat ove mere bilo smanjenje broja ljudi kojima je u noćnim satima ukazivana pomoć zbog alkoholizma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор