Stroga pravila odbijaju goste nemačkih skijališta

Nemačka je uoči predstojeće zimske turističke sezone uvela stroge bezbednosne zdravstvene mere zbog korona virusa, što bi moglo da ugrozi opstanak mnogih zaposlenih u turističkom sektoru te zemlje.

Skijališta u nemačkim Alpima s velikom zebnjom ulaze u drugu zimsku sezonu pod pandemijom, budući da najstrože mere protiv pandemije na području od Berhtesgadena do Oberstdorfa zabrinjavaju mnoge turističke radnike, piše Dojče vele.

Naime, bavarski premijer Markus Zeder i njegova vlada su propisali da na područjima na kojima se provodi slobodno vreme mora da važi pravilo „2G plus“, što znači da svi koji žele da se voze žičarom moraju ne samo da imaju potvrdu da su vakcinisani ili da su preležali korona virus, već moraju i da poseduju svež negativan test na infekciju.

Savez nemačkih žičniara već se požalio da za njih takva odluka predstavlja „smrtni udarac“. Međutim, Nemačka je od petka, zbog rasta broja zaraženih proglasila i Švajcarsku za područje visokog rizika, kao prethodno i Austriju, što se ispostavilo kao loša vest za hotelijere u obe susedne zemlje.

Prošle sezone broj gostiju na bavarskim žičarama bio je jednak nuli, s obzirom na to da je lokdaun trajao sve do proleća. Nemačke žičare na Alpima su radile samo ponegde i to samo za neka skijaška takmičenja. Skijaške staze u Garmiš-Partenkirhenu i drugim nemačkim mestima brižljivo su bile pripremljene, a žičare su spremne čekale dolazak gostiju. Ipak, skijaške staze su na kraju mogli da koriste samo oni koji bi se na brda popeli pešice.

Zaposleni u Bavarskim zimskim centrima sada su očajni, budući da tamošnja skijališta ionako imaju prirodni nedostatak u poređenju sa konkurencijom iz komšiluka: planine su niže i manje, pa su i skijaška područja manja, a sezona traje kraće. Stoga, predsednik Saveza žičničara Matijas Štauh poručuje da je sa odlukom o uvođenju pravila 2G plus umrla i svaka nada da će se zimski turizam u nemačkim Alpima oporaviti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор